onsdag, december 06, 2006

Lucka 6 - Älskade World Wide Web

Dagens lucköppning då? Nej, jag har inte glömt min julkalender. Här kommer dagens lista: Älskade World Wide Web.

Internet har inneburit en revolution i kommunikation och har blivit en praktiskt taget oändlig källa till information. Något som visserligen har sina nackdelar, men en sak är säker: vi sitter inte längre helt i händerna på traditionella medieföretag och gatekeepers. Istället bildas till exempel nätforum, sammanslutningar av människor med liknande intressen som föder varandra nyheter och information. En utveckling som vi ännu inte sett slutresultatet av.
Det här innebär också att dom traditionella medierna ibland riskerar att hamna på efterkälken - en ny sits för vissa som det ska bli spännande att se hur dom hanterar.

Nåja, detta var egentligen en liten utsvävning för att leda mig in på det jag egentligen ville visa. Nämligen tre kvällstidningsnyheter som blivit nyheter enbart via den nya tidens villkor - och som jag hade hittat och sett innan kvällstidningarna gjorde det. Efterkälken var det ja.
En typ av journalistik som inte fanns bara för några år sen.

1. Nazisternas attack på Linda Bengtzing.
Slås upp som nåt sorts försök att svartmåla Bengtzing som nazist. Eller möjligen nåt sorts marknadsföringsknep från nynazisthåll. Hur dom nu kunde få den här roliga videon (som till och med varnar för sin sarkasm) till nåt sånt:2. Svensk bebis gör skrattsuccé på nätet.
Skrattande William kunde ingen motstå. Skrattet som skulle till mormor och morfar i Örnsköldsvik nådde hela världen.3. Nakenbilder ute på nätet.
Såna här rubriker ser vi lite nu och då i kvällstidningarna. Nu var det Idol-Cissi. Det här var lite intressant eftersom hon inte ens var särskilt upprörd, och det var hon själv som lagt ut bilden, men kvällstidningarna slår ändå på stora trumman.
Det var för övrigt en väldigt oskyldig bild, men jag publicerar den inte här eftersom det känns som ett beslut upp till Cissi Ramsby att ta.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det roliga, eller tragiska är väll rätt ord, med Bengtzing videon är att Aftonbladet skrev om det sådär 2 år efter den cirkulerade som mest.
Bra nyheter!

Sara Ödmark sa...

Som sagt, på efterkälken... Undrar vad som VAR nyheten i det egentligen? Nåja, bra rubrik blev det i alla fall.

deltidsharmonisk sa...

Vilken ambitiös blogg du har, jag längtar efter tiden då jag hade mer än tre kanaler. Ska läsa här igen.

lillavild sa...

märkligt att se linda bengtzing när man drömde kärleksdrömmar om henne i natt, haha! men jag är en av dem som tycker att videon är klockren och rolig :D

Anonym sa...

Hahaha, gud vad jag känner mig löjlig ibland, sitter och slöläser lite bloggar och grejer, helt plötsligt märker jag hur hjärnan spritter till. Varför? Ja, hrm, ja, löjligt. :)

Och ja, videon är hur rolig som helst, funkar riktigt bra.