fredag, februari 09, 2007

Anna Nicole Smith

Anna Nicole Smith blev 39 år gammal.

Så fort CNN fick uppgifterna bekräftade kablades nyheten ut över världen som "breaking news".
Och med ens förvandlades den samlade mediebilden av Anna Nicole. På bara sekunder förändrades vår kollektiva bild av, uppfattning om och förhållningssätt till denna skandaldrottning. Är det inte märkligt hur snabbt ett livsöde i folks ögon skiftar ton och nyans? Anna Nicole, som igår var ett vapen för kvällstidningsrubriker, ett verktyg för TV-producenter på hugget, en källa till ständiga ojanden och nedlåtande blickar och skakande huvuden och triumferande moralkakor och förfasanden över sprit, sex och synd. Vad är hon idag? Ännu ett tragiskt livsöde. Som om vi plötsligt ser igenom plastikoperationerna och perukerna och tandfasaderna och ser den trasiga själen, den lilla Texasflickan som heter Vickie Lynn, den bekräftelsesökande tonåringen med självkänslan i botten. Det blödande hjärtat som inte vill annat än att stå i strålkastarljuset, för där är det så varmt och skönt, men som står i fel ljus och alldeles för länge och alldeles för stint stirrande och inte märker att det är nåt som är fel förrän ljuset bränt stora fläckar i den nya klänningen av polyester.

Kvar finns Dannielynn, fem månader gammal. Kommer hon om 17 år att förstora brösten, berusa sig dagligen och bli utnyttjad av TV-människor som ser sin chans att tjäna en hacka på mini-Anna Nicole? Kommer hon heller aldrig att bli lycklig utan spendera livet sökande och bedövande, suktande efter tröst hos män och kvinnor och vänner och fiender och läppstift och parfymer och piller och tabletter? Eller har världen blivit bättre då?
Jag är tveksam. Det är 45 år sen Marilyn Monroe dog och det känns enbart som om världen har skruvats till några extra varv sen dess.

DN skriver, Aftonbladet skriver, SvD skriver, Expressen skriver också. Läs mer om Anna Nicole här. Foto: Toby Forage.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Grottis sa...

Ett tragist levnadsöde. Men är det inte ganska osmakligt att de skvaller- och kändismedia, som drog fördel av henne medan hon levde, nu också skall kapitalisera på hennes död?

Anonym sa...

Du är verkligen duktig på att skriva!! Jättebra skrivet inlägg!