söndag, april 08, 2007

Till minne av Freja

Nu har vi läst i flera dagar om det grekiska olycksfartyget Sea Diamond, före detta Birka Princess, tillika "Freja" i en av Sveriges mest framgångsrika TV-serier: Rederiet. Men det vore väl trist om anrika Freja för alltid ska bli ihågkommen som "det där fartyget som gick på grund", så varför inte hedra henne - och samtidigt uppfriska era minnen om den kultstatus hon varit med om att skapa. Foto: Jonas Bergsten.

Rederiet började sändas 1992. I den första säsongen tyckte vi att Björn Lindman (Krister Henriksson) var otäck, vi sörjde Ellinor Dahlén (Gaby Stenberg) som hoppade över bord och häpnade över sista avsnittets cliffhanger när Ola Simonsson (ingen mindre än Micke Persbrandt) tänder eld på en konkurrerande färja med hela Dahléns ledning ombord. Vinjetten såg ut så här:Det blev till slut 318 avsnitt under tio år, och medverkade gjorde skådespelare som Sofia Helin, Regina Lund, Peter Harryson, Meg Westergren, Linus Wahlgren, Kim Anderzon, Carina Lidbom, Suzanne Reuter och självfallet Bert-Åke Varg med många många fler.
När sista avsnittet sändes 2002 var det slutet på en era.

Ola Simonsson (Mikael Persbrandt) lägger en bomb ombord på Freja, säsong 1:


Så här hyllade en annan populär TV-serie Rederiet:


Artiklar om fartygsolyckan hittar du tex i SvD och DN.

Andra bloggar om: , ,

9 kommentarer:

Caroline Hainer sa...

Vad hände med Bert-Åke Varg egentligen?

Anonym sa...

För en ålänning är detta en traumatisk dag, då ett av den åländska rederinäringens främsta flaggskepp genom tiderna, Birka Line byggda "Birka Princess" har under grekiskt befäl sänkts i medelhavet. Undertecknad var med i Mariehamns färjhamn såväl den maj-dagen 1986 när hon för första gången angjorda sin hemmahamn (kaj nr 2) som den dagen i mars 2006 när hon för sista gången seglade ut, då omdöpt till "Sea Diamond" och för evigt försvann från åländska / svenska farvatten. Ett fartyg som inte bara utgjort kuliss och exteriör för tv-serien Rederiet, utan även ett fartyg som stått väldigt många ålänningar och rikssvenskar nära och givit många trevliga reseupplevelser och minnen under sina resor mellan Stockholm och Mariehamn.

Nu ska man inte dra några förhastade slutsatser - men det är för oss nordbor som ställer extremt höga krav på sjösäkerhet och gott sjömanskap av synnerligen stor vikt att olycksorsaken utreds grundligt och att de skyldiga får sina straff. Om den här olyckan bara "sopas under mattan" (vilket risken är rätt stor med tanke på att den inte medförde några dödsoffer) så får bara EU-motståndare mera vatten på sina kvarnar "varför ska vi gång på gång låta EU:s piska vina över oss nordbor när sydeuroperna får hålla på som de vill?" Men som sagt-vi bör avvakta sjöförklaringen innan man drar närmare slutsatser.

Men Östersjöns drottning 1986-2006 har gått till havets botten,och vi lär nog aldrig mera få se henne ovan havets yta, låt oss minnas alla de fina kryssningar hon bjöd på. Tack Birka Princess. I fint minne bevarad kryssar vi vidare med din efterföljare Birka Paradise.

Fredrik
/Åland

Anonym sa...

Birka Princess du för oss på gyllene vågor, ut till den värld där alla bekymmer flyr....

Många är vi nog som minns denna texten och många gånger har vi stått på akterdäck på Birka Princess och sjungit denna låt.....

Jag minns alla skrymslen och vrår som man varit i och minns vilken fantastisk atmosfär som fanns på denna båt, för mig är det inte rederiets färja, och det har aldrig spelats in några scener ombord utan bara båten hyrdes för en resa med FREJA logga på så det så !! Scenerna från däck är dessutom filmade från Viking...

Men men, Vi är många som jobbat ombord som kommer minnas alla goda tider på Birka och tycker det är ren KATASTROF att det får hända att okunniga besättningar får ha ansvaret och klanta sig så här illa !! Hon skulle aldrig ha sålts.....

Sjörövar Jenny

annen sa...

"Åh doo din jävel" :D

Anonym sa...

Du verkar ha missat de bästa rederietklippen på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=W5imR74wqgQ
http://www.youtube.com/watch?v=yQWDbcNzWTI

Sara Ödmark sa...

nilla: Jo, jag såg de där också, Tony och Gustav-klippet är fantastiskt! Men jag ville hellre ha ett mer autentiskt klipp som det inte var så mycket mixtrat med. Kavalkaden med Reidar som tar av sig glasögonen är heller inte så dum.

Anonym sa...

ja, glasögonen! det glömde jag!

Anonym sa...

Tack kära gamla Freja för allt!

Anonym sa...

Vi vill se Rederiet på TV!
Vi vill se Rederiet på TV!
Vi vill se Rederiet på TV!
Vi vill se Rederiet på TV!