onsdag, maj 16, 2007

Filmrecension - Blades of Glory

Åh, så fånigt. Åh, så larvigt. Åh, så töntigt.
Åh, så roligt!
För det är ju roligt. Chockerande förutsägbart, men roligt. Prutt- kiss- och bögskämt, men roligt. So shoot me for laughing.
Jag är ändå lite smygbesviken på Will Ferrell. Det här är en drömroll för honom, ett riktigt öppet mål att bara sparka in. Jag menar, upplägget är alltså en film om två rivaliserande konståkare som skämmer ut sig, blir avstängda på livstid bara för att göra comeback som historiens första enkönade konståkningspar. Det är glittertrikåer, ansikte-mot-skrev-positioner, skogstokiga fans, psykopatiska motståndare, guldkåta tränare, tävlingsgalna föräldrar, VM i sportfilmsklyschor - går det ens att misslyckas? Och visst är han rolig, men det kunde varit bättre. Han är lite för uppenbar, lite för platt, lite för ointressant. Men what the hell, han är ändå Will Ferrell.
Vi får också njuta av Officeklippan Jenna Fischer, så ljuvlig att jag bara vill krama henne, och SNL-Amy Poehler, stabil som alltid.
Men vad du tycker om filmen beror nog ändå mest på inställning, humör och sällskap. Jag var ovanligt mottaglig och småfnittrade lite här, storgarvade lite där. Lämnade ändå bion med en känsla av nåt som hade kunnat bli historiskt, men som inte nådde ända fram.

Så här tyckte några recensenter: Moviezine, SvD, DN, GP, ciné.se, Expressen och film.nu.

11 kommentarer:

Fredrik Westerlund sa...

Åh! Jenna Fischer! Jag kan knappt titta på The Office (US) utan att längtan efter att krama om henne tar över.

nisse sa...

Oh, den vill ju jag se!

Sara Ödmark sa...

freddi: Ja, hon har nån sån kram-kvalitet över sig.

matilda: Ja gör det. Gillar du typ Dodgeball så gillar du den här.

Anonym sa...

Tack för att du sänkte mina förväntningar, det är aldrig bra att ha för höga. Trevlig helg!!

Sara Ödmark sa...

hanna: jag håller med, jag hade galet höga förväntningar och det inverkade garanterat på min smygbesvikelse. Nu har jag precis beställt "stranger than fiction" ska bli spännande att se den.

Anonym sa...

Och så kunde man väl fått se mer av Jon Heder? Saknade några dansanta moves från honom. Stranger Than Fiction verkar fö vara ett bra val. Thanks for da tip!

Sara Ödmark sa...

m: Ja, han var ovanligt nedtonad, Heder. Det funkade visserligen väldigt bra, men nog hade han kunnat få vara lite mer i rampljuset.

Caroline Hainer sa...

Bara grejen med män i trikåer på isbanan är ju rolig. Precis som grejen med male models är rolig i Zoolander. Det är liksom öppet mål.
Men spela roll. Det är skitroligt att se Heder dansa påfågeldans på is och Ferrell jucka. Allt annat har jag överseende med.

Och Will Arnett är sjukt bra. Hans och Amy Ps äktenskap måste vara det mest passande i hela Hollywood. Eller världen. Undrar om de föll för varandras "humor"?

Kristoffer Viita sa...

Jag tyckte mest att konståkningsscenerna var coola, på riktigt alltså. Med undantag för "hö-hö pungen i ansiktet"-skämten så fanns det liksom ingen nerv i mig som skrattade för att det var "fånigt". Det var nice. Särskilt freestlen till Queenlåten i slutet. Så något kanske är fel på mig...
I övrigt: Akta Stranger than fiction, det är en Ulv i fårakläder.

Anonym sa...

Hmm, jag har läst reaktioner som liknar din lite här och var nu. Att det är öppet mål, Ferrell kunde ha varit bättre osv. Synd, det lät onekligen som upplagt för smash när man läste om filmen innan den kom. Men jag ser den nog ändå. Den låter trots allt som att den är sevärd.

Anonym sa...

Tyvärr är min humor av det slaget att Will Ferrell är Gud och Will Arnett hans profet (eller dylikt, inte helt klockren på bibelreferenser).
Måste köpa "Old School" och "Arrested Development"-boxen snart alltså.