onsdag, juli 18, 2007

Svensk såpa 2007?

Peter Emanuel Falck är svensk såpa. Han ligger bakom klassiker som Varuhuset, Storstad, Tre Kronor och Rederiet. En dramamaskin, en kultfigur, en samhällsskildrare. Han har skördat allt från storsuccéer som Varuhuset (i genomsnitt 3 690 000 tittare) till dunderfloppar som Hotel Seger.
Den senare dök upp i 100 höjdare där Filip och Fredrik gjorde narr av den på följande sätt:Hotel Seger byggde på den norska succésåpan Hotel Caesar som visats fem gånger i veckan sen 1998 och som fortfarande lever vidare, nåt som gör den till den mest långlivade såpan i Skandinavien. Drygt 1500 avsnitt har producerats. Peter Emanuel Falck har de senaste åren jobbat i Norge där han förutom Hotel Caesar också skapat serier som Sju systrar.

Nu kommer den nya svenska jättesatsningen, Andra avenyn. Tanken är att det ska bli en riktig långkörare och serien ska sändas i SVT tre gånger i veckan. Dramat ska föregås av en dokusåpa där tio ungdomar tävlar om två huvudroller.

Anna T tror möjligen på dokusåpan men inte såpan och jag är benägen att hålla med. Hur kan det bli annat än ett fiasko? Den svenska TV-publiken är numera skoningslös när det gäller halvtaskigt skådespeleri och skruvade intriger, vilket väl är vad man har att vänta om erfarenhet och fördomar får tala.

Samtidigt känns det på nåt underligt sätt nytt och uppfriskande med lite omväxling i realitysoppan som dominerat de senaste åren. Kudos till Falck som inte ger upp sin tro på formatet. Och visst, om castingprogrammen blir en hit kommer tillräckligt mycket intresse att ha byggts upp för att i alla fall den yngsta publiken ska hänga kvar framför första säsongen. Men en såpa som folkligt, gemensamt TV-nöje i stil med Rederiet får vi nog aldrig se mer. Och jag känner ärligt talat inget behov av det heller.

Andra Avenyn: Castingen, premiär 9 september 20.00 i SVT1.
Andra Avenyn, premiär 23 september 20.00 i SVT1.

DN skriver, Aftonbladet och likaså bloggkollegan Fjärrkontrollen.
Såparelaterade blogginlägg: Boom-shakalak, Du ska inte ge flickor ringar på första dejten, Till minne av Freja och Ännu en varuhuskompis.

4 kommentarer:

Daniel sa...

I helgen kommer en längre intervju med Falck i en tidning nära dig. Signerad av mig.

Sara Ödmark sa...

Kul! Jag ska hålla utkik.

Anonym sa...

Visst har "varuhuset" mfl en viss charm men tiderna har förändrats. Det är positivt att man satsar på dramaserie men sedan Falck & CO hade sin storhetsperiod (läs: kunde härja fritt för licenspengar) har amerikanska serier genomgått en kvalitetshöjning utan like. Det höjer ribban och jag tror inte att Svt med Falck i spetsen kan matcha detta (därmed inte sagt att man skall planka am. serier men försöka hålla ambitionsnivån därefter). Det är lite som om Lasse Holm eller Stefan Berg skulle försöka sig på att skriva låtar åt Linkin Park... (ok, nu kanske jag var lite taskig i jämförelsen.. :-)

Sara Ödmark sa...

anders: Jag förstår vad du menar. Jag tror inte heller att det är möjligt att jämföra den här produktionen med amerikanskt stordrama, men frågan är om svenska folket gör den jämförelsen? Det är liksom inte samma liga, inte samma referensramar på nåt sätt.
Men visst, jag har svårt att tro att det blir nån hit.