fredag, augusti 31, 2007

Det är o:et i tjoffet som gör det

Minns du Vera, Ellen och Cecilia? Hakar du upp dig på fjorton, fjorton, fjorton, när du räknar till tjugo? Har du skrattat åt Brasse, irriterat dig på Magnus och varit kär i Eva?
Då är du nog inte ensam.

Fem myror är fler än fyra elefanter sändes första gången i svensk TV hösten 1973. Det har sedan dess repriserats ett antal gånger och har i flera undersökningar röstats fram som det mest älskade svenska barnprogrammet någonsin. Programmet skapades av Bengt Linné och Lasse Haglund och Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus var de tre populära programledarna. Magnus och Brasse har vi sett i diverse roller sedan dess, fina Eva dog i cancer 1993, två veckor före sin 43:e födelsedag.

SVT har en fantastisk och interaktiv Fem myror-sida där du kan göra allt från att räkna djur till att sjunga siffersånger. Här finns en annan hyllningssida. Vill du ha en mer djupgående analys av programmet, dess pedagogik och kritiken mot det kan du läsa den här universitetsstudien.

Och det bästa av allt: Varje söndag kan du nu se Fem myror är fler än fyra elefanter, i orginal. 18.00 i SVT1.

2 kommentarer:

Micke sa...

Hej
Även om du skriver mest om tv-program så tänkte jag tipsa om följande tv-tjänst, så får du se om du finner den intressant att skriva om.

Tjänsten ger snabb information om vad som är på TV just nu (kanal 1-6):
http://www.mobilize.se/tv/

Du kan välja att läsa mer om ett enskilt program eller gå vidare och se vad som visas mer i en viss kanal.

Tjänsten är uppbyggd med en kort översikt med länkar till mer information lite längre ned på sidan. Orsaken till detta är för att få en bra överblick även i mobilen. Sidan är mobilanpassad så att datoranvändare blir länkade till webbsidor och mobilanvändare till andra mobilanpassade sidor.

För att göra det enklare för mobilanvändarna att skriva in adressen har jag även skapat en kortlänkar, skriv in den i mobilen så skickas du vidare till tjänsten:
pym.se/tv
(Men använd hellre direktlänkarna till tjänsten istället för kortlänkarna, om du gör några länkar)

Lite mer info/bakgrund finns som vanligt på min blogg:
http://www.mobilize.se/blogg/2007/08/30/se-vad-som-ar-pa-tv-just-nu-en-gratis-tv-tabla-i-din-mobil/

MVH Micke

...har även gjort en liknande tjänst för bio:
http://www.mobilize.se/bio

Anonym sa...

Är nu 55 år ung.
Gillar det här programmet än.

Bernt