torsdag, oktober 02, 2008

Idol - så funkar det

Killarna är verkligen ointressanta i år. Inte ens Lars får mig i gungning. Bara lilla Johan har lyskraft som bådar om en karriär, dock ligger den kanske några år fram i tiden. Men - att Johan måste växa på sig innan han är redo för de stora arenorna betyder inte att han inte kan gå långt i Idol 2008. Något som hör ihop med samma faktorer som skickade hem Linda Pritchard igår. Var hon sämst? O nej. Men det är inte den frågan folk hemma i stugorna ställer sig heller när det blir dags att rösta.

Du kanske trodde att Idol var en artisttävling? Du hade fel. Idol är en talangjakt. Skillnaden är att de allra flesta som tittar inte är ett dugg intresserade av en eventuell kommande skivkarriär för deltagarna. De bryr sig bara om tävlingen. Nyckelfrågan för de som röstar är INTE, som många felaktigt antar: Vem är bäst? utan istället Vem tycker jag förtjänar att vinna? Och när det gäller vem man vill se högst upp på prispallen, vem man unnar den där segerns sötma, då kommer många andra kriterier in än bara vem som har störst chans att lyckas. Då gäller inte vem-vill-jag-köpa-en-skiva-av? utan snarare vem är ett charmtroll, vem är drabbad av nån otäck sjukdom, vem har döda föräldrar eller har tagit sig hit mot alla odds? Självklart behövs talang, men en bra röst är inte det viktigaste, och att ha ett eget konstnärligt uttryck är inte ens det alltid att föredra.

I USA märktes fenomenet i säsong 2 när jury och annat branschfolk häpnade över att finalen stod mellan en nörd och en tjockis. Idolpubliken älskar nämligen en underdog. Någon som kommer "från ingenstans", gör stora framsteg mellan första audition och final och övervinner både kritiker och helst även ett fysiskt eller psykiskt hinder/handikapp av något slag på vägen. Men när vinnaren är korad och publiken har fått glädjescenen, konfettiregnet och det tårfyllda slutframträdandet är sagan slut. Intresset falnar. Den amerikanska Idolfinalen 2003 blev en enorm succé, men Ruben Studdard som vann (minns du honom?) sålde inte alls så många skivor som förväntat. Få ickeamerikaner känner till Fantasia Barrino som vann året efter, och vi vet redan att de svenska vinnarna försvann lika snabbt som de kom. Linda Pritchard har förmodligen mer star quality än Ruben Studdard, men hon har för det ingen Idol quality. Hon är för slipad, för färdigpaketerad, för professionell.

Så. Nu kan ni sluta bli så chockade. Både över vilka som åker ut och vilka som inte gör det.

Tidigare har jag listat några favoritauditions från Idol här och skrivit om låtmakarnas powerballadpåhittighet här.

Andra om , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker faktiskt att killarna är sååå mycket bättre än tjejerna. tjejerna ska vara så himla söta och sjunga så fint hela tiden, inte många som berör mig där tyvärr.

Sara Ödmark sa...

Mjo, jag förstår hur du tänker. Men killarna är väl också lite så? Kevin, Jesper, Robin... Slätstruket. Känns som om dom är få med en egen stil och ett tydligt uttryck. Det är typ Anna och Johan. (Ja, kanske Lars då.)Fast vi har inte fått lära känna dom riktigt än heller.

Anonym sa...

Jag är ingen Idol-fan, men har tagit mig i kragen och försökt titta på lite mer än på jurysågningar den här säsongen. Vem vet, jag kanske till och med kan så ut till slutet?

Bra skrivet av dig, och en rätt bra analys av fenomenet Idol.

Lars är en kul (kanske fel ordval?) prick med säregen röst, men jag vet inte om jag ska klappa händerna med eller utan lovikavantar i det fallet.

Johan kommer att gå låååångt om han fortsätter att göra sin grej, men - som du säger - det ligger några år framåt i tiden.

Förhoppningsvis.

Anonym sa...

Kommentarsvar: Tack så mycket, visst är hon fin min lilla Angelina. Men hon bajsade i sängen i morse så just nu är jag lite arg på henne :P hehe

Anonym sa...

Jävlar va du skriver bra, trevlig blogg du hade! Kul att du hittade in i min.

Anonym sa...

Fel,idol är inte talangjakt, utan förnedrings TV av tredje graden,avstjälpningsplats för dem som inte har "det".Formbart råmaterial för slit och släng "hiss/pianobarmusik",som föll i glömska redan igår."Musik" Big Brother Ala dumburken,"jag har ståpäls,du ser ut som en stjärna" fånerier för den stora,gråa,dumma massan,som dippar chips framför 42 tums plasman,hånskrattar och fiser,.och när idol är slut,så kör man lite Singstar. Ha det.

Sara Ödmark sa...

brandon: Det är väl ingen förnedrings-TV efter auditionprogrammen?

Men väldigt mycket könlös karaoke blir det. Jag begriper inte hur folk kunde gilla Sepideh efter "I will survive", herregud vilket klyschigt låtval.

Anonym sa...

håller med dig helt! asså de e också ganska mkt röstning om den man tycker e sötast o snyggast o sån shitt. asså jag hoppas att Linda vågar satsa på en egen karriär utanför Idol för hon skulle kunna sälja långt tror jag. hon e lite egen, cool personlighet o allmänt grymt bra. så, det hoppas jag på :)

Anonym sa...

Jag tror stenhårt på att Linda tas in som wildcard. Och om inte så bojkottar jag Idol.
Dom är för dumma om dom inte gör så, men å andra sidan har dom ju missat första iq-testet redan.