onsdag, november 05, 2008

Nattens missar

Det som är kittlande med långa direktsändningar och mastodontbevakning i TV av det slag vi bevittnade i natt, är alla misstag som oundvikligen görs. Alla mickar som inte fungerar, kameraklipp i osynk, felsägningar och grafik som inte hänger med. Ingen kommer undan. Inte ens en rutinerad Claes Elfsberg kan sitta en hel natt utan att tappa bort sig, titta i fel kamera eller undvika en generad stund när gäster ska bytas ut mot nya och allt sker inför TV-tittarna. Jag gillar det i måttlig dos, det bidrar till stundens hetta. Några exempel:

SVT-korrespondenten Per Anders Engler syntes ivrigt göra det klassiska halshuggningstecknet i bild när han var tvungen att abrupt avbryta sin rapport.

"NU skulle jag behöva gå och kissa" läckte ut svagt men tydligt hörbart från Fredrik Wikingssons mikrofon vid övergången till ett reklamavbrott.

Och så den redan nämnda falukorven igen förstås. Fantastiskt.

Jag läser att Filip & Fredrik vann slaget om de svenska tittarna. Lite överraskande, men ändå inte. Jag valde nämligen själv femman 80 % av tiden i natt. SVT var under de första timmarna så gubbiga att man storknade, och TV4 hade tagit på sig stora seriositetskostymen men hade inga spännande gäster. Filip & Fredrik var inledningsvis monstruöst hyperaktiva och trots att man var femte sekund ville skrika TYST och låt gästen prata så var det ändå det piggaste alternativet. Gästsnacket var bra hela natten fram till Pagrotsky och Batra på morgonkvisten när adrenalinet pumpade på tomgång hos F&F och de inte kunde ställa en enda vettig fråga. Deras siffer- och statistikuppdatering var för övrigt en katastrof, men det kunde man snabbt zappa sig ifrån och uppdatera sig om på de andra kanalerna.

Inga kommentarer: