måndag, april 06, 2009

Berg flyttar in - för att stanna

Sverige är för litet för sånt här. Det var min första tanke när jag slog upp kvällstidningarna innan helgen och såg artiklarna om Pernilla Wahlgrens tårar i "Berg flyttar in". Sverige är för litet för sånt här, för såna här program, det är samma människor som valsar runt i skvallerpress och är med i lättsamma pratpaneler och gråter ut i soffor. Det är ett klart begränsat klientel som ställer upp med sitt liv i offentligheten, och få känns intressanta för mig.

Så att Carina Berg lyckades få mig glad, inspirerad och intresserad i premiärprogrammet av Berg flyttar in är verkligen en bedrift. Programmet förtjänar de fina tittarsiffror det fick och jag förstår varför Carina är mer stolt över den här egna idén än något annat hon gjort.

Styrkan ligger i den fina balansen mellan det nära, det personliga, det som nästintill automatiskt händer när man får följa med en människa hem och samtala i den miljön, och det absurda och komiska i Carinas utifrån-analyser, kommentarer och utsvävningar. Att märkliga drömsekvenser och andra produkter av Carinas livliga fantasi så lättvindigt vävs in i det vardagliga. Fokus ligger mer på hennes upplevelser av, fördomar om och tankar kring den hon gästar, än på själva huvudpersonen i sig, vilket på ett motsägelsefullt sätt ändå tar oss närmare.

Dessutom är Carina Berg väldigt naturlig och chosefri i programmet. Hon är nästan lika rolig som hon är i verkligheten. Det verkar som att Sverige inte är för litet ändå.

Berg flyttar in, TV4, fredagar 21.30.

7 kommentarer:

Jenny sa...

Ojojoj så jag håller med dig i hela denna text!
Är inte mycket för "kändis-program" men det är just Carina Berg som gör att programmet inte bara är sevärt, det är intressant och underhållande på samma gång.

Sarah sa...

Carina Berg är underbar punkt

Hans Fahlén är ändå bättre än hon som var sist, venne vad hon heter, hon är så överdriven. Så skönt när killar är programledare o visar känslor, hehe det är inte varje dag.

litentanta sa...

Vet inte varför jag är så förtjust i Berg riktigt, antagligen för just den där chose-friheten, banala saker som hennes utseende, JA, hon ser ju ut som vi andra och ingen jädra botox-produkt!! O sen är hon ju bara hur bra som helst på att ta folk, eftersom att jag avgudar Luuk också känns det ivf som att de två, de måste ha ett hur härligt förhållande som helst :-)

Christine sa...

Jag gillar verkligen Carina Berg! Hon verkar så okonstlad och äkta på något sätt. :-) Och jag tycker att man fick en helt annan bild av Pernilla Wahlgren av det programmet. Jag tror att hon är en person med självdistans, men som bara blivit väldigt framgångsrik!
Jag kommer sitta bänkad på fredag. :-)

Sara Ödmark sa...

Jenny: Kul att du håller med!

Sarah: Ulrika Eriksson är det du menar.

litentanta: Ser ut som vi andra? Carina Berg är en av de snyggaste människorna jag vet.

Christine: Att man blir sugen att se ett avsnitt till är alltid ett gott betyg på en serie.

kim sa...

Carina Berg är verkligen underbar! Hon får gärna flytta in hos mig också! (:

Andreas "Kryckan"Hansson sa...

Ja du hade jag haft den summan hade jag nog inte skänkt så mycket :)