fredag, april 03, 2009

De bästa avskeden

TV Guide listar med anledning av Cityakutens adjö de bästa finalavsnitten i amerikanska TV-serier. Så här ser deras lista ut:

1. M*A*S*H

2. Six Feet Under
3. The Shield

4. 24, säsong 1
5. Dallas, säsong 3

6. The Mary Tyler Moore Show
7. The Sopranos
8. The Tonight Show with Johnny Carson
9. Friends, säsong 4

10. Newhart
11. Lost, säsong 3
12. Arrested Development
13. Grey's Anatomy, säsong 2
14. Cheers

Vad tycker ni om det? Att MASH hamnar i topp är kanske inte så konstigt, serien satte ett imponerande all-time tittarrekord när 105 miljoner amerikaner bänkade sig för det sista avsnittet. Lite konstigt dock att de blandar säsongsavslutningar och finalavsnitt, det är inte riktigt samma sak tycker jag. Flera av säsongssluten har vi här snuddat vid förut, i diskussionerna kring minnesvärda dödsfall och cliffhangers till exempel.

Jag älskar finalavsnitt. Det spelar nästan ingen roll vilken serie det är, med lite sentimentala tillbakablickar och tårfyllda avsked kan man spela på många av mina strängar. Jag grät som ett barn till sista delen av Frasier till exempel, trots att jag inte varit ett alltför hängivet fan under årens lopp. Just när det gäller långkörarserier kan man ofta se igenom skådespelarna också, se att de är rörda och säger farväl på riktigt. Det var hjärteknipande att se hela Vänner-gänget i deras allra sista avsnitt. Jennifer Aniston stortjöt och det var uppenbart äkta känslor bakom de andras separationsångest också. Det ska bli väldigt spännande att se om Cityakuten kan slå sig in bland favoriterna.

8 kommentarer:

Hanna sa...

Six Feet Under borde ha vunnit ;)

Wille sa...

Att inte sista Seinfeld ens tog sig in på listan måste väl vara något slags generalfel eller? O då är jag inte ens särskilt hängivet fan av Seinfeld...

virvla sa...

cityakutens var riktigt riktigt bra tyckte jag!
annars håller jag med om att de inte borde blanda in säsongsavslutningar!

Annika sa...

Sunset Beach. Meg vaknar upp och 260 avsnitt var bara en dröm.

Sara Ödmark sa...

Hanna: Jag har inte sett sista SFU-säsongen ännu, boxen ligger här hemma och väntar. :)

Wille: Ja, det är ett väldigt omtalat slut i alla fall. Men det var väl många som inte gillade det också...

virvla: Jag har inte sett sista säsongen av Cityakuten heller, tappade bort mig nånstans där i säsong 13 eller så.

Annika: Är det sant! Körde dom också ett drömslut? Det är därför Newhart ligger på listan, det var ett drömslut på klassiskt Dallas-manér.

Henrik Bennetter sa...

Battlestar Galactica. Säger bara det. Dra åt helvete vilken otroligt djup, filosofisk, banbrytande serie till att börja med - att sen avsluta så sjukt "gutsy" som de gjorde (för bara två veckor sen) var...omvälvande.
Jag säger det igen. Battlestar Galactica.

Snaskefar sa...

Jag har svårt att komma på något speciellt slut men en av mina hangups är ju En härlig tid, där sluts cirkeln och Kevin förklarar vad som händer med alla och det avslutas med en scen där han dricker öl med pappan som en jämnlike. Sen vill ju hans son kasta boll också. Tårar, tårar, tårar.

Jag gillar annars öppna slut där man själv kan fantisera, spekulara och resonera. Jag gillar inte slut som har framtvingats på grund av vikande tittarsiffror som till exempel Twin Peaks eller Oz. Fast den sistnämnda gjorde rätt i att sluta eftersom allt hade skruvats till det hysteriskt märkliga.

Cecilia sa...

Det kändes skumt att inte se varken Seinfeld eller Fraiser på listan.