måndag, september 14, 2009

"Snälla ministern ge oss trolltyg"

Kommer du ihåg Fjant, Onkel Kostja och brudparet Tor och Lisa? Om din barndom liknade min det minsta så präglades den åtminstone en smula av Trolltyg i tomteskogen. Den klassiska sagan började som en holländsk bok men blev 1980 även en amerikansk film och fick svenska röster av bland andra Kjell Bergqvist. Den visades flera gånger i SVT under åttiotalet, men sista gången 1989.

Sedan dess har många röster höjts för att få återse den. Det har till och med debatterats på högsta nivå i Sverige. I mars i fjol riktade nämligen moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask (m) där han undrade vad hon tänker göra för att filmen ska sändas igen. Jo, det är sant.
Bakgrunden är att ingen vet vem som äger rättigheterna till filmen. Det holländska bolag som hade dem har gått i konkurs och lämnat trollen och tomtarna föräldralösa. Som det är nu kan verket varken sändas eller ges ut på dvd.

Läs Sigfrids fråga och Asks svar här.
Vill du se filmen finns den i sin helhet här.

7 kommentarer:

http://maxmax.bloggagratis.se sa...

Tack för ditt besök hos mig och för din kommentar =))

Jag såg denna film med mina flickor då de var små =))
Jag älskar verkligen dessa troll och tomtarna med för den delen =))
Jag hoas verkligen att vi ska få åter se dem igen i tvrutan ! =))

Ha en bra dag!!
Kram =)

Elca sa...

En hel tomtearme!

Vi hade Trolltyg inspelad på video. Så fint.

Sara Ödmark sa...

Ja, det är en grym barndomsfavorit för mig också.

Minna sa...

Jag har för mig att jag har fick höra för länge sen att den hade brunnit upp, filmen alltså. Men nu när jag skriver det så inser jag ju att det låter ganska dumt.

Karin sa...

Nej jag har hört precis samma sak - att den brunnit upp i svt:s arkiv någonstans. Jag vet att jag tyckte att det var en sorgens dag

Anonym sa...

jag har den på vhs.
dotter ser den ofta//lulle

Anonym sa...

"Jag har för mig att jag har fick höra för länge sen att den hade brunnit upp, filmen alltså. Men nu när jag skriver det så inser jag ju att det låter ganska dumt."

Jag hörde samma sak om orginal omgången av trazan och banarne efter att den visats ett år och blev jätte succe.Flra bekanta har rättat mig och sagt att de helt enkelt hade ont om band och spelade över program som var "mindre viktiga".

Efter nedringning och folkstorm så slutade det med att man fick spela in nya program, nu med karaktärer som Olyckan och Hemliga Arne.

...det låter annars som att SVT skall upphöra med grillfester i arkivet, öppen låga och gamla filmband verkar inte gå så bra ihop.