måndag, oktober 25, 2010

Äntligen på dvd

Goda nyheter för nostalgiker! I september i fjol skrev jag så här:

"Kommer du ihåg Fjant, Onkel Kostja och brudparet Tor och Lisa? Om din barndom liknade min det minsta så präglades den åtminstone en smula av Trolltyg i tomteskogen. Den klassiska sagan började som en holländsk bok men blev 1980 även en amerikansk film och fick svenska röster av bland andra Kjell Bergqvist. Den visades flera gånger i SVT under åttiotalet, men sista gången 1989.

Sedan dess har många röster höjts för att få återse den. Det har till och med debatterats på högsta nivå i Sverige. I mars i fjol riktade nämligen moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid en skriftlig fråga till justitieminister Beatrice Ask (m) där han undrade vad hon tänker göra för att filmen ska sändas igen. Jo, det är sant.
Bakgrunden är att ingen vet vem som äger rättigheterna till filmen. Det holländska bolag som hade dem har gått i konkurs och lämnat trollen och tomtarna föräldralösa. Som det är nu kan verket varken sändas eller ges ut på dvd.

Läs Sigfrids fråga och Asks svar här.
Vill du se filmen finns den i sin helhet här."

Nu verkar rättighetsproblemen ha löst sig! Den första december släpps nämligen klassikern på dvd.

UPPDATERING: Moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid kommenterar nyheten på sin blogg.

5 kommentarer:

Fredrik Westerlund sa...

Det sista min fru och jag gjorde innan vi anlände till kyrkan för att gifta oss, var att titta på (och sjunga med i) "Vi gör oss klara för ett bröllop".

Sara Ödmark sa...

Gud vad fint!

"Det blir en ladidada dagen lång bröllopsfest!"

Få prylar helt gratis med miljösajten iLoveGratis sa...

Hej ett litet grönt inredningstips till dig;)

iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de. Så om du har böcket, gamla möbler eller vad som helst skänk bort de gratis och enkelt!

Är du en student eller någon annan som behöver möbler och prylar till inredningen av hemmet? hitta det mesta gratis på sajten...

Just nu finns det 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

Tipsa gärna dina läsare om sajen:)

http://iLoveGratis.se

Josefine sa...

Oj. Stort. Var en av de stora, efterfrågade köpfilmsluckorna när jag jobbade i filmaffär för ett antal år sen. Största luckorna var Star Wars 4-6 och Seinfeld men det åtgärdades ju sen... cirkeln är sluten! Nu finns allt!!

Nilla sa...

Vilken rolig nyhet! Jag gillade den som liten och nu kan mina barn också få se den.