lördag, februari 19, 2011

Eric Saade och låtstölderna

Många verkade under Melodifestivalsändningen vara överens om två saker:

1. Eric Saades låt kommer att gå direkt till Globen.
2. Eric Saades låt är ett plagiat.

Det första var inte så mycket att snacka om. Men när det gäller det andra nåddes inget riktigt konsensus om VILKEN låt som var stulen. Förslagen var flera, bland annat:

Lili & Susie - "Oh mama":


Enligt Carolina Norén hade Fredrik Kempe själv erkänt att trummorna var hämtade från Boney M:s "Nightflight to Venus", men många nämnde också samma grupps "Rasputin":Andra hävdade att trumslingan var snodd från Cozy Powells "Dance with the Devil". Och så nämndes den här klassikern förstås, Geminis "Kall som is":Döm själv.

Kvällens miss var väl för övrigt när Rickard Olsson skojade om att Linköping inte har något fotbollslag, att de måste åka till Norrköping för att se bra fotboll "eller nåja, i alla fall halvbra".
Hmm. Ett av Sveriges mest framgångsrika lag, damallsvenska Linköpings FC då? Räknas inte det Rickard?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Najs, påläst och förberedd, håller fullt med dig.

Vi får se hur det blir av i Globen!

Ha d schteek

kanin sa...

Eller hur! Min soffkamrat kommenterade också fotbollsgrejen. Vinna damallsvenskan (i o f sig 2009, men ändå...) räknas tydligen inte. Dumt. Mycket dumt. Och ett bevis på att det fortfarande behövs MYCKET arbete på jämställdhetsfronten. Inte bara inom idrotten.

johansson sa...

rickard har rätt. damfotboll räknas inte

Mimmi sa...

http://www.youtube.com/watch?v=lk-Pr3slSUc är väl också en låt som den kan sägas vara lik...

Lasse sa...

Jodå, att trumslingan har sitt ursprung i Cozy Powells topp-3-hit Dance with the devil som kom 1973 råder ingen som helst tvekan om. Frank Farian "lånade" även denna melodi till Boney M's Nightflight to venus fem år senare. Då Rasputin var den därpå följande låten på fullängdaren, så spillde beatet över på även denna låt.

Att det är ett snyggt och medryckande beat råder väl ingen som helst tvekan om, frågan är väl snarare om det är tillåtet att göra så i Eurovision Song Contest?