fredag, augusti 19, 2011

Sommarläsning

Det jag läst den senaste tiden:

Michael Parkinson, "Mitt liv".

Lite av en besvikelse. Förvånande träigt skriven. Mycket redogörelse istället för känsla, hämningslös namedropping och alldeles för mycket cricket. Men förstås också en hel del spännande möten med fascinerande människor.

Robert Gustafsson, "Från vaggan till deadline".

Hade det där som jag önskat att Parkinson-boken hade. Lite mer kött liksom. Dessutom framstår han i mångt och mycket som rätt osympatisk, och inte på det där tillrättalagda biografisättet med lagom sympatiska brister, utan genuint osympatisk. Och det är ju sympatiskt.

David Nicholls, "En dag".

Fin. Men stereotypa huvudkaraktärer. Hade nog gillat den bättre om jag varit omedveten om hajpen.

Sigrid Combüchen, "Spill".

Den grep mig aldrig. Däremot är det första gången nånsin jag fått lust att stryka under meningar och göra anteckningar i marginalen. Genial prosa på sina ställen, önskar bara den hade drabbat mig hårdare.

1 kommentar:

Ellen sa...

Ja men visst var En Dag fylld av ytterst stereotypa karaktärer? Hur många gånger kan man i en bok skriva att huvudpersonen "smalnat av och blivit riktigt vacker" typ?