torsdag, januari 12, 2012

Mina 30 tv-val, del 1

Jag tänkte hänga på en enkät med 30 frågor om tv som många av mina bloggkollegor redan svarat på. Det är omöjliga frågor. Jag vet hur det kommer att bli, ni kommer att kommentera med "jamen den HÄR då" och jag kommer slita mitt hår och säga "HUR kunde jag glömma DEN" men vi struntar i det för tillfället. Jag har delat upp svaren, så här kommer 1-10:

1. En serie som inte borde lagts ner?

Många har svarat Studio 60 on the Sunset Strip här, och jag är böjd att hålla med. Det var en serie som kvävdes av förväntningarna på den och som borde fått mer än en säsong. Samtidigt sydde de ihop ett tillfredsställande slut, så jag gråter inte alltför mycket.

2. En serie du önskar att fler tittade på?

Nu? Danne & Bleckan.

3. Favoriten bland de nya serierna för säsongen?

Homeland.

4. Din favoritserie nånsin?

Hopplös fråga naturligtvis. Hur väger man komedi mot spänning, modernt mot nostalgi? Men får jag bara välja en endaste så väljer jag Vita huset (The West Wing).

5. En serie som du hatar?

"The War at Home" och liknande komediserier där humorn helt och hållet utgår från stenkonservativa könsroller.

6. Ett favoritavsnitt av en favoritserie?

Premiären av "Louie" säsong 2 där hans gravida syster kommer på besök och får svåra magsmärtor under natten. Det går inte riktigt att återberätta, ni måste se det, och kanske förstår ni inte ens då, men det drabbade mig på nåt vis. Gick rakt in. Har skrivit lite mer om det här.

7. Sämsta avsnitt av en favoritserie?

Svårt, men jag väljer avsnitt 9 säsong 6 av Gilmore Girls. Avsnittet där Rory och Lorelai återförenas och den otroligt välskrivna huvudstoryn om klass, självständighet och kvinnor i olika generationer får sin naturliga upplösning. Ett fint slut.
...om det nu varit slut där. Men nej, för att kräma ur ytterligare nån säsong av serien introducerar man i samma avsnitt Lukes okända dotter. En storyline som inte fungerade på nåt sätt. Dålig rollbesättning, plötsligt obegripliga reaktioner från typ alla karaktärer, Lorelai chockgifter sig med någon annan och det blir en allmän röra. Visst, jag är glad för varje sekund jag får hänga i Stars Hollow, men serien förtjänade ett bättre öde. (Den hamnade på plats tre i min serier-som-gick-på-övertid-lista).

8. En serie alla borde se?

Om jag får vidga begreppet lite så säger jag Dox, SVT:s serie välgjorda dokumentärer från världens alla hörn.

9. Bästa scenen nånsin?

Åh herregud. Omöjlig fråga. Bara West Wing har ju ett tjugotal bästa-scener-nånsin. Till exempel slutscenerna i säsong 4-avsnittet där Zoey blir kidnappad. Extremt snygg, suggestiv spänningsuppbyggnad som landar i att Leo får reda på vad som hänt och springer för att tala om det för presidenten. Det är nåt med axlarna, han springer som om han aldrig nånsin sprungit förr men inte har något val än att röra sig så fort. Desperationen i kroppen har tagit över på något sätt. Väldigt starkt. Men det är bara ett exempel av många.

10. En serie du inte trodde du skulle gilla men visade dig älska?

The Big Bang Theory. Vid första anblicken såg den ut som en torr historia med sned könsfördelning. Men den är ju helt ljuvlig.

Fråga 11-20
Fråga 21-30

8 kommentarer:

Aronson sa...

Tack för att du tog upp Zoey-scenen med Leo som springer som en favoritscen. Och tack för att du beskriver det så på pricken. Ja, faktiskt nästan lite poetiskt. Jag älskar Vita Huset, och det här är även en av mina favoritscener.

En annan är naturligtvis scenen med Dr Jacobs. Innan jag sett den hade jag hört att det var en av de bästa scener som någonsin gjorts. Jag var rädd att jag skulle missa den, men den slog till som en knytnäven mitt i magen...

Och så Brothers In Arms-scenen...

Sara Ödmark sa...

Tack för snälla ord! Ja, det finns som sagt hinkar med favoritscener att ösa ur...

Nonsensakuten sa...

Sara! Du verkar ännu inte ha samlat dig kring ett inlägg om tv-hallåornas nedläggelse (har för mig att du bloggat om hallåor tidigare). Jag har i alla fall funderat lite kring ämnet. Kolla gärna in http://nonsensakuten.blogg.se/2012/january/halla-goodbye.html

Sara Ödmark sa...

Nej, jag har inte grottat ner mig så mycket i det (förutom att jag repriserade mitt inlägg om Hallåamode när det blev känt) men kanske kommer det? Gillar din lista!

Anonym sa...

Tack för tipset om Homeland tidigare i DN-bloggen. Har sett hela första säsongen nu (orkade inte vänta in svt när de plötsligt inte sände serien en vecka här i januari...) och tycker att den var/är suverän!!
Hade aldrig fått för mig att se en amerikansk serie med den storybeskrivningen om inte du tipsat.
(Hjälper förstås till att huvudpersonen (hjärnsläpp på namnet nu) var så bra i Band of Brothers också.)

Lisa

Sara Ödmark sa...

Åh, tack, vad roligt! Alltid lika kul när man får folk att hitta nåt utanför sin vanliga tv-smak.

(Damien Lewis heter han.)

Julia sa...

Oj en sån här lista skulle jag nog få hjärnblödning av att försöka svara på.

Sara Ödmark sa...

You and me both. Fast man kommer till en punkt där det bara är att blunda och köra.