söndag, mars 04, 2012

Hejdå hallåan

Nu säger SVT farväl till sina programpresentatörer. Efter ikväll blir det inga fler guider i bild som hjälper oss genom tv-kvällarna. Till alla hallåors ära repriserar jag härmed mitt inlägg om hallåamodet:

Hallåan är en tv-institution. Numera en utrotningshotad sådan, men än lever den och sedan tv-mediets födelse har det funnits en person i rutan som guidat oss igenom kvällens program. Det finns mycket att säga om denna tradition, men nu hade jag tänkt att vi skulle koncentrera oss på en sak: Modet. Stilen. Kläderna.

När man är i tv gissar jag att man vill vara lite extra fin, och därför säger hallåakläder ganska mycket om en person och en tid. Som hallåa ska man väl också helst inte sticka ut alltför mycket - man får visserligen vara personlig men inte så att det stör, inte så att tittarnas uppmärksamhet blir felriktad.


Kavaj eller skjorta och slips är ett säkert kort:Medan andra vill vara lite ledigare.Vissa gillar färg och mönster......andra är mer försiktiga.En av mina personliga favoriter är Sven Olof Persson, mannen med den säregna rösten. Här en stilstudie genom åren:Vill du veta hur en hallåa jobbar idag tycker jag du ska läsa SVT:s Henrik Bennetter, här ger han en inblick i en vanlig dags arbete. Nedan några fler gamla godingar, hur många känner du igen? (Kvinnan i gul blus ska för övrigt vara komikern Peter Magnussons mamma).


Foto: Screenshots från SVT och TV4.
Ett extra tack till Youtube-användaren erikbe99.

2 kommentarer:

Ann sa...

Måste bara länka till det här fruktansvärt roliga inlägget av Cecilia Blankens: http://blogg.mama.nu/cecilias-blogg/2012/01/30/sa-fick-vi-oss-genast-en-spannande-musiktavling-som-avslutning/

Hennes man jobbade tydligen som hallåa ett tag där på 90-talet (nu är han producent för Idol och sånt).

Malin sa...

Jag insåg aldrig att Sven Olof Persson var samma person före och efter han klippt sig. Jag trodde han med den väldigt höga pannan hade slutat och det kommit nån ny! Det var först när jag såg det här youtubeklippet första gången som jag insåg att det faktiskt var samma person!

Hallåorna blir en slags tidsstämpel, hur folk klädde sig och talade under en viss tidsperiod.