fredag, maj 04, 2012

Auditionlistan, del 1

Vad gör en bra audition? Kärnan är naturligtvis ett högklassiskt sångframträdande. Tondöva, uppblåsta egoballonger och skojare må ha sin plats i talang-tv-historien men själv föredrar jag de med faktisk begåvning. Sedan krävs det där lilla extra en personlighet, ett livsöde, ett överraskningsmoment något som gör att man minns just den deltagaren bland hundratals andra.

Det här är en lista över mina personliga favoriter. Det har inte varit lätt, och du kommer säkert inte att hålla med mig. Många vinnare och favoritdeltagare fick stryka på foten när det där första mötet med juryn inte var tillräckligt minnesvärt. Reglerna har varit: bara det allra första framträdandet, ren sång (ej blandat med humor/buktaleri/dans etc.), enbart solister, ska ha sänts under 2000-talet, bör finnas på Youtube. Vi räknar ner med tio i taget.

Topp 40 – del 1:

40. Amy Connolly – The X-factor (UK) 2008.
Som sjuåring förlorade Amy Connolly sin mor i bröstcancer och det var med henne i tankarna hon ställde sig framför juryn i brittiska X-factor elva år senare. "I'll keep a part of you with me, and everywhere I am, there you'll be" sjöng hon och även om hennes röst inte är den största fanns det något väldigt genuint där som rörde både Cheryl Cole och mig. Amy Connolly gick vidare till nästa steg men tog sig inte till de direktsända programmen.

39. Javier Colon – The Voice (USA) 2011.
Inbäddning inaktiverad, klicka här. 
Javier Colon var en av bara två sångare som klarade att vända alla fyra coacherna i första säsongen av amerikanska The Voice. Det gjorde han med sin finstämda version av "Time after time". (Den andra deltagaren som fick alla domarna på fall var Jeff Jenkins.) Javier Colon vann sedan hela tävlingen och blev 100 000 dollar och ett skivkontrakt rikare.

38. Mihailo Rudakov – The X-factor (Ukraine) 2011.
Den här ängspringande, hönsjagande, äggschamponerande tvillingbrodern till Hugh Grants sambo i "Notting Hill" måste man ju bara älska. Och hans röst är inte heller så tokig. Mihailo var med i ukrainska X-factor men åkte ut under slutauditionen.

37. Emmanuel Kelly – The X-factor (Australia) 2011.
Ibland handlar allt om låtval. Charmige Emmanuels röst och uppenbarelse tillsammans med Lennons "Imagine" spelade på hjärtsträngarna hos alla som såg på och när han stoppades av juryn innan liveprogrammen blev det ramaskri bland tittarna.

36. Andrew Johnston – Britain's got talent 2008.
Det ligger något väldigt fint i Andrews rättframhet om de retande klasskamraterna, hans fotbollshuligan-under-utveckling-uppsyn och spröda sopranstämma. Han slutade trea i tävlingen.

35. Beverly McClellan – The Voice (USA) 2011. 
Inbäddning inaktiverad, klicka här. 
Hundra procent laddning, hundra procent passion, hundra procent allt. Beverly McClellan är inte den som håller tillbaka. Det tog henne till final där hon blev delad trea.

34. Cas Haley – America's got talent 2007.
Okej, halva behållningen med det här framträdandet är David Hasselhoffs reaktion och uppvisning av sin obefintliga taktkänsla, men faktum är också att det svänger rejält om Cas Haley. Han snubblade på målsnöret i finalen och slutade tvåa.

33. Darin Zanyar – Idol (Sverige) 2004.
Hans genombrottsframträdande var egentligen när han sjöng "Beautiful" senare i tävlingen och krossade allt motstånd (om jag inte minns fel fick han 78 procent av rösterna när det fanns åtta deltagare att rösta på...) men redan här fick vi upp ögonen för den vackra tandställningskillen med sin honungsröst. Darin kom som vi minns tvåa i tävlingen men är nog inte ledsen för det idag.

32. Craig Colton – The X-factor (UK) 2011.
Han verkar ju så sympatisk, den gode Craig. Och hur söta är inte de överraskade föräldrarna? Och sen sjunger han bra också, som en liten bonus. Jag gillar honom helt enkelt. Och det gjorde coacherna och den brittiska publiken också, i alla fall så att det räckte till en sjätteplats.

31. Lakisha Jones – American Idol 2007.
"Love this girl! Love you Lakisha." Med de orden kommenterade den annars så kräsne Simon Cowell Lakisha Jones första audition. Och det är väl bara att hålla med. Med personlighet, swag och en röst som kan valla fjällkor tog hon sig hela vägen till en fjärdeplats i tävlingen.

Plats 21-30 hittar du här.

2 kommentarer:

Jonte sa...

Ska kolla min top 500 lista sen och jämföra ;)

Sara Ödmark sa...

Haha, topp 500!? Ja, det kanske är en sån man ska göra. Fast det svåraste är ju att gallra bort. :)