torsdag, maj 10, 2012

Auditionlistan, del 3

Plats 21-30 hittar du här.
Plats 31-40 hittar du här.
Mina auditionfavoriter (sång) – topp 40, del 3.


20. Briana Davis  American Idol 2005.
Jag blir så himla glad av den här tjejen. A-ma-zing. Tävlingen blev bra mycket gråare och tristare när Briana åkte ut redan under slutauditionen.

19. Janet Devlin – The X-Factor (UK) 2011.
Söta skogsrået Janet förtrollade alla med sin version av "Your song". Jag tycker mycket om hennes röst och hade inte hennes bedårande bortkommenhet känts en smula för medveten så hade hon kunnat slå sig in på topp tio på den här listan. I den brittiska tävlingen kom hon femma.


18. Sibel Redžep – Idol (Sverige) 2005.
Hon hade gjort succé i de tidigare stadierna av Idol 2004, men åkt ut innan de stora helgfinalerna. En revanschsugen Sibel kom tillbaka året efter och visade var skåpet ska stå. En av de mest kompetenta sångerskorna vi sett i svensk talang-tv. Det räckte till en tredjeplats.


17. Brett Loewenstern  American Idol 2011.
Brett fascinerar mig. Han känns ålderslös på något vis, både pojke och man, både så stark och så bräcklig. Så mycket soul i rösten för en sextonåring. Det gjorde mig ledsen när han inte kom längre än till topp 24 i American Idol, men förhoppningsvis har karriären bara börjat.

16. Guy Sebastian  Australian Idol 2003.
Han har för bråttom, han wailar på tok för mycket och känns stel och nervös. Ändå förstår man efter fem sekunder att Guy Sebastian har en röst utöver det vanliga. Så gick han också vidare till att vinna den åtråvärda Idol-titeln och är idag en av Australiens mest framgångsrika artister. Talang-tv-kuriosa: Guy har sedan 2010 suttit i domarpanelen i X Factor Australia – och lillebror Chris Sebastian är aktuell just nu som tävlande i australiska The Voice.


15. Caroline Costa  La France a un incroyable talent 2008.
Den här franska tjejen har för sina ynka tolv år en hygglig engelska och en rent makalös pipa. Hon slutade tvåa i franska "got talent"-varianten och har sedan dess bland annat släppt singeln "J'ai menti", en duett med Ulrik Munther(!).


14. Anna Bergendahl – Idol (Sverige) 2008.
Minns ni? Så ung och så musikalisk. Har du glömt hur det såg ut när 16-åriga Anna Bergendahl presenterade sig i de svenska stugorna, varsågod att titta. I tävlingen slutade hon femma.


13. Lisa Mitchell
 Australian Idol 2006.
Apropå sextonåringar, här är en till. Lisa Mitchell kom sexa i Idoltävlingen down under 2006 men var topp två i min bok. Hon hade skön röst och stark integritet (hon vägrade högklackade skor på scen minns jag, vilket gav stylisterna huvudbry) och framförde sina egna låtar hellre än covers. Den låt hon framför med gitarren i klippet ovan har hon skrivit själv.


12. Leona Lewis – The X-Factor (UK) 2006 Hon kan vara den mest begåvade sångtävlingsdeltagaren i historien, (titta bara på Simon Cowells min när hon börjar sjunga), men här hade Leona Lewis inte riktigt blommat upp ännu. Det räcker ändå till en tolfteplats på min lista. X-Factor vann hon förstås.

11. Jacee Badeaux  American Idol 2011.
Jag får sötslag av den här killen. "Such a pretty voice" säger Jennifer Lopez och krullar ihop sig av välbehag och jag förstår precis hur hon känner. Kanske har jag en extra svag punkt för Jacee efter scenerna under Hollywoodveckan där han frystes ut av sin grupp och satt ensam i en trappa och grät, men även utan den bilden på näthinnan är det här en bedårande stund. Such a pretty voice.

Inga kommentarer: