onsdag, maj 16, 2012

Auditionlistan, del 4

Plats 11-20 hittar du här.
Plats 21-30 hittar du här.
Plats 31-40 hittar du här.

Så dags för finalen, topp tio!
Mina auditionfavoriter (sång) – topp 40, del 4:

10. Chris Sligh – American Idol 2007.
Allt han vill är att få David Hasselhoff att gråta. Chris Sligh har kanske inte den största rösten av dem alla, men han vinner på charm. Den här spelevinken tog sig till en tiondeplats i American Idol – och även på min lista.


9. Rebecca Ferguson – The X-Factor 2010.
Jag blir betagen i den här kvinnan. Hur hon rör sig, hur hon klär sig, hur hon pratar. Hur hon slår ner blicken och sjunger nästan inåt till sig själv. Med en röst som känns lika självklar där på scenen som den hade varit i mammas och pappas vinylsamling. Hon kom tvåa i tävlingen.

8. Michael Grimm – America's got talent 2010.
Jag reserverar mig en smula mot att min heterosexualitet haft ett finger med i värderingen av denna audition. Det händer nämligen något med mina knäveck när Michael Grimm sjunger, en kommunikation som verkar gå direkt mellan hans mun och mina knän utan omvägen via hjärnan. I den amerikanska tävlingen vann han överraskande över operaunderbarnet Jackie Evancho, som inte är med på denna lista eftersom hon aldrig gjorde någon första audition för jurypanelen utan antogs via Youtube (förmodligen också anledningen till att hon inte vann. Hon har efter tävlingen gått vidare till en överlägset framgångsrik karriär).

7. Shaheen Jafargholi – Britain's got talent 2009.
Inbäddning inaktiverad, klicka här.
Simon Cowells fåniga, uppenbart regisserade uppvisning här drar ner intrycket en smula men det är ju inte 12-åriga Shaheens fel. Han gör Michael Jackson rättvisa, och det vill inte säga lite. I finalen sen kom han sjua.

6. Jordin Sparks – American Idol 2007.
Hur hon bara kan vara 16 år här är ett mysterium. Så ung och så begåvad. Sen gick hon vidare och vann också.

5. Bobby Flynn – Australian Idol 2006.
Att köra en egenskriven låt på en audition är sällan en bra idé. Det finns några få undantag – vår svenska Moa Lignell är ett, sköna liraren Bobby Flynn ett annat. Här visar han integritet, musikalitet och karaktär, inte alltid självskrivna ingredienser i en audition. Han slutade sjua i tävlingen.

4. Katharine McPhee – American Idol 2006.
Det här är inte en perfekt audition. Jag är inte särskilt förtjust i låten. Hon är överdrivet teatralisk och kör med nåt sorts fejksug i blicket. Men rösten! När hon krämar på i andra delen av det här framträdandet känns det som att hon är en av de där sångerskorna som kan göra precis vad de vill med sin röst.

3. Karise Eden – The Voice Australia 2012.
Karise Eden har inte haft det så lätt i livet. Hon placerades tidigt i fosterfamilj, nu är hon nitton år och ska förverkliga sin stora dröm att bli sångerska. Jag önskar ni kunde få höra henne berätta sin historia själv  med sin helt normala ljusa nittonåringstalröst – och sen även höra juryns kommentarer efter att hon har sjungit, men jag hittar tyvärr bara hennes framträdande på Youtube. Eller bara och bara, lyssna själva.

2. Gareth Gates – Pop Idol 2001.
17-åriga Gareth stammade svårt och fick kämpa med att ens få fram sitt namn när han stod framför Simon Cowell och de andra domarna i världens första Idol – brittiska Pop Idol som sändes 2001/2002. Men när han väl sjöng gick det bra (även om man får höra väldigt lite av sången i klippet här). Med en del talang, tre delar nostalgi och fem delar mod hamnar han tvåa på denna lista, precis som han gjorde i tävlingen.

1. Bianca Ryan – America's got talent 2006.
Som jag har svettats över denna topp 40, flyttat upp och ner och ändrat om hundra gånger, men vem förstaplatsen ska gå till har jag inte tvekat över en sekund. Många har försökt göra detta efter henne men ingen har gjort det som elvaåriga Bianca Ryan. Det perfekta talangtävlingsframträdandet.

5 kommentarer:

Magnus sa...

Mycket bra lista , håller med om det mesta.
Ettan är ju given.
Kanske skulle ändrat ordningen lite.
Saknar Susan Boyle och skulle haft med Ellinor Asp på listan:
http://www.youtube.com/watch?v=xqfp0LJfH3o

Sara Ödmark sa...

Jag skulle nog också ändrat ordningen lite om jag ska vara ärlig. Jag ändrar mig hela tiden, men nånstans är det bara att säga stopp. Eftersom det är mina personliga favoriter är det mycket annat som spelar in också, tex i fallet med Gareth Gates - han är ju inte värd en så hög placering "egentligen" men det är så mycket mod i det klippet, plus att jag älskar att hela Idolkonceptet är så nytt, Simon är så ung och allt är så oskyldigt. Långt innan masshysterin på nåt sätt.

Kul med ett True Talent-tips! Jag var en av få som såg hela True Talent-säsongen... Hittade ingen riktig favvo där dock.

Erik sa...

Du nämner Moa Lignell under Bobby Flynn, men jag saknar Moa på listan. Den absolut bästa svenska audition enligt min mening.

Sara Ödmark sa...

Moa var bra, och hade möjligen kunnat platsa på listan om det inte vore för att jag inte hittar hennes audition på Youtube! Har letat och letat. Av praktiska skäl ville jag att alla inom topp40 skulle finnas att se.

"Gift med två barn"-pappan sa...

Jag saknar Danyl Johnson's audition från x-factor UK 2009. Förutom det tycker jag listan är grym!