tisdag, februari 26, 2013

Grattis Persson och Schibbye till Lubbe-priset


"I fängelset lärde vi oss att särskilja olika typer av löss, även i mörker" sa Martin Schibbye. "De luktar nämligen olika när man knäcker dem med naglarna. Jag skulle nog säga att vi efter det här är ledande inom luskunskap".

Löss var måhända inte huvudtemat igår när Martin Schibbye och Johan Persson tog emot årets Ludvig Nordström-pris, men det var en referens till journalisten Nordströms mest kända verk  Lort-Sverige – och hur Perssons och Schibbyes resa kanske inte är helt väsensskild från det "Lubbe" höll på med. Det handlar om att berätta historier som inte skulle berättas annars, om att inte nöja sig med att rapportera på avstånd, och om att det ibland kan bli skitigare och jävligare än man tänkt sig.

I det här fallet blev det fjorton månader skitigare och jävligare än de tänkt sig.

De är mitt inne i bokskrivandet och när man lyssnar på dem känns det som att det nog kommer att ta ett tag att få redig distans till allt. Johan Perssons förlorade foton är fortfarande en sorg.

"Ni kan skjuta mig, kasta mig i fängelse, visst, men ta inte mina bilder!"

I och med att all hans utrustning beslagtogs hade han inte heller sitt arbetsredskap med sig i fängelset. För Martin Schibbye var det lite lättare. "Jag hade mitt verktyg, jag kunde skriva, jag kunde få utlopp. Det kunde inte Johan. Jag retades ibland, 'kolla, ser du bilden där'. Han blev helt galen av frustration."
Istället ska nu resa, gripande, skenavrättning, fängelsevistelse och hemkomst tecknas i ord.
Boken kommer i sommar.

#blogg100
35.

Inga kommentarer: