måndag, mars 25, 2013

Best unfunny talkshow monologues

Talkshowmonologen är en egen konstart. Den följer ett givet mönster: programledaren gör entré, tar emot publikens jubel, levererar stående (eller vankande av och an) några snabba skämt om aktuella händelser. Vissa går hem, vissa gör det inte, sedan startar showen. Så ser det ut nittionio dagar av hundra. Men ibland händer något och standardmallen bryts. Det är ingen vanlig dag och någon kanske vill säga något på riktigt. Här är min topp tre o-roliga kvällstalkshowmonologer:

1. Jon Stewart efter 9/11.

Jag hade nöjet att träffa och lyssna till en av grundarna till The Daily Show, Lizz Winstead, för några veckor sen och hon hade inte mycket gott att säga om min favoritmonolog. Tvärtom. Hon tyckte det var helt fel av Jon Stewart att be om ursäkt. Man ber inte om ursäkt för det man gör, tyckte hon, man går ut och bara gör det. Inte ska han sitta där med böjd nacke och skrapa med foten och skämmas för att jobba med tv och underhållning, han ska stå för det. Jag förstår hennes poäng. Men jag tror också att det inte fanns något annat sätt för honom att göra det här på, just då. Han behövde vara personlig och då blev det så här. Upp med hjärtat på skrivbordet och ut med det bara. Det blev svamligt och snörvligt och möjligen ursäktande, men jag tror honom i vartenda ord.

2. Craig Ferguson om Britney Spears.

En dag kände Craig Ferguson plötsligt inte längre för att köra sina slentrian-Britney-skämt. Istället tyckte han det var dags för lite självrannsakan. De vanliga punchlinerna blev till en personlig historia om alkoholism och självmordstankar. För publiken var det svårt att ställa om från de sedvanliga skojförväntningarna till allvar. Notera de nervösa skratten som långsamt klingar av.

3. Johnny Carson tar farväl.

Johnny Carson var en amerikansk institution som i trettio år höll folket sällskap på senkvällen. Sittande på en pall och med tårar i ögonen sa han tillslut hejdå till ett liv i offentlighetens ljus och avslutade en era. (Här ovan finns inte hela monologen utan lite glimtar från Johnnys karriär och ett kort klipp från monologen på slutet.) Se även Dave Lettermans hyllning efter Johnnys död.

Tidigare måndagslistor: Favoritord, favoritljud, favorithyllningstal.

#blogg100
62.

Inga kommentarer: