tisdag, mars 12, 2013

Mina favoritljud

Tack för alla förslag på svenskans vackraste ord, de var fantastiskt bra. Denna veckas måndagslista fick skjutas upp en dag på grund av sjukdom, men här är den:

När man pratar favoritljud är det lätt att svara "barnskratt" eller "vågor som slår mot stranden" eller "valsång" eller vad det nu brukar vara på såna där avslappningsskivor från flumbutiken men då jag varken har barn eller är någon havsmänniska är det andra ljud som gör mig trygg och glad. Här är några favoriter:

1. Orkester som stämmer instrumenten.
Jag vet inte, det ligger så mycket förväntan i det här ljudet. Ni vet hur det låter, som en skenande blåsbälg med en drillande fagott eller flöjt någonstans. Alla toner på en gång, fult och fint samtidigt.
Här kan jag också räkna in  även om ljuden är rätt väsensskilda  andra typer av instrumentstämning, till exempel från en soundcheck av det mer populärmusikaliska slaget. Ljudet av roddare som springer omkring och drar kablar, plinkar på en elgitarr och provslår på ett trumset. (Överlag är jag mycket förtjust i roddare.)

2. Röjsåg.
Aahh. Att höra vårens första röjsåg på avstånd, den knattrande kopplingen till värme och grönska och barfotagång.

3. Fotbollsljud.
Sorlet från åskådarna blandat med dova sparkar och bryska spelarrop. Inramningen till en fotbollsmatch är mig så familjär, om det så är på plats eller via tv eller radio.
Andra sporter kan också fungera som favoritljud. Frasigheten från skidor mot snö, skärskrapet av skridsko mot is, en stavisättning eller sandgropslandning. Är det kommenterat av rätt röst kan jag lyssna dygnet runt.

Vilka är dina favoriter?

#blogg100
49.

5 kommentarer:

Sandy sa...

1. Regn som piskar asfalt. 2. Gräsklippare några kvarter bort. 3. Skridskor mot nyspolad is.
Mvh naturbarnet ;)

Sara Ödmark sa...

Mmmm, mysiga ljud! Regn mot sommarstugetak är en superfavvo.

Anna Thunman Sköld sa...

1. Humlor som brummar 2. Mopsen som snarkar 3. Bacon som fräser.

Kristofer Sandberg sa...

Nu kom jag på det. Ljudet av en dammsugare som stängs av. Den där sucken. Åh fy fan, nu är det färdigt. Jävla skit vad tråkigt det var innan. Nu är det bra, nu börjar vi om.

Molly sa...

Jag tycker om att sitta på en brygga och lyssna på tunna, tunna isflak, det där allra sista av vintern, som liksom knasterklirrar mot varandra. det är ett så vackert skört ljud.