söndag, mars 10, 2013

Ta bort internationella juryn

Nu har jag tre gånger sett Robin Stjernberg långsamt, långsamt inse att han vunnit Melodifestivalen 2013 och jag ser det gärna igen. Fantastiskt tv-ögonblick. Roligt också att de  i klassiskt Idolvinnarlåtmanér  skrivit låttexten så att den stämmer in på triumfögonblicket "if only you could see me now, I live my dream, I owe it all to you, isn't it crazy, it's all because of you" så att han inte klarar att hålla ihop det när han sjunger. Bra låt, bra röst, sjukt sympatisk kille och en värdig vinnare.

Men. När Robin efter vinsten skriker "Jag älskar er Sverige" känns hans kärlek och tacksamhet en smula felriktad. Anledningen till att han vann var ju inte att Sverige älskade honom, det som fällde avgörandet var att Europa inte älskade Yohio.

Jag har sagt det förut och nu säger jag det igen: Bort med juryerna! Jag SKITER i vad Europa tycker. Jag bryr mig inte det minsta om våra chanser i ESC. Jag vill att vi ska skicka vårt bidrag, den låt som vinner vår tävling, och sen får Europa tycka vad de vill om det. Är det, rent hypotetiskt, bättre att skicka en slätstruken kompromiss typ David Lindgren (om internationella juryn hade föredragit honom) som kommer på tolfte plats i ESC än ett pajasnummer à la Sean Banan (om svenska folket hade föredragit honom) som kommer på tjugoandra plats? Är det verkligen det? VI ska väl skicka VÅR vinnare. 

Innan du säger att jag bara är bitter för att inte Yohio vann, ja, jag höll en tumme för honom på förhand, jag gillar honom, men bäst i finalen tyckte jag nog Anton Ewald var ändå. Proffsigast nummer.

Men som sagt, jag är jätteglad för Robins skull och han kommer att göra bra ifrån sig i Malmö. Även om han inte är svenska folkets vinnare.

#blogg100
47.

3 kommentarer:

sandralinnea sa...

Jo, jag instämmer. Det känns som att svenska folket omyndigförklaras när vi inte ens får välja vår vinnare själva. Hur många andra länder tar fram sin vinnare så? Om det nu finns några vill jag vara med i juryn och välja ut något riktigt dåligt bidrag!

kanin sa...

Jag är glad att det gick som det gick, eftersom jag både tyckte att låten var bäst och röstade på den. Sen är Yohio otroligt cool och står för många bra saker, men tyckte att låten var sämre. Så jag är glad att den internationella juryn fanns.

Sara Ödmark sa...

Jag har inget emot resultatet, bara principen. Jag vill inte att min favorit ska vinna på det sättet, även om det är min favorit.