måndag, maj 20, 2013

Känslosamma scener i komediserier

Även den burkskrattigaste standardsitcom ger ibland plats för mörkare undertoner. En scen eller två med lite nerv och drama för att humorn ska hamna ett snäpp närmare hjärtat. Alla har vi de där ögonblicken vi särskilt minns, om det så är Henry Blakes chockerande död i MASH eller Futuramas trofasta hund i avsnittet "Jurassic Bark".

Veckans måndagslista blir över mina favoriter bland allvarsamma scener i annars skojfriska sitcoms. (Jag väljer här att definiera "sitcom" som "halvtimmeslång komediserie".)

1. David Brent visar sitt rätta ansikte i The Office.

Jag hittar inget bra klipp men ni vet vilken scen jag menar. David Brent ber sina chefer om att inte få sparken och går från karikatyr till människa i en enda mening. "Please don't make me redundant". Förstklassiskt skådespeleri av Ricky Gervais och en nyckelscen för storheten i The Office. Bonusklipp: Michael säger hejdå till Jim i amerikanska upplagan.

2. Rachel och Ross gör slut i Vänner.

Här spelar måhända nostalgin en avgörande roll, men det här är än idag en av de mer gripande göra-slut-scenerna jag sett. När han klämmer på hennes armar sådär desperat... Aj aj i hjärtat.

3. Ellen kommer ut i Ellen.
">
Här pratar vi en scen med enorm politisk konnotation, kanske större än de insåg vid inspelningstillfället. Men det är också ett fint personligt ögonblick där man anar verklighetsförankring i Ellens oförmåga att ens säga ordet. (För den otålige, hoppa 19 minuter in.)

4. Wills pappa sviker honom igen i Fresh Prince of Bel-Air. Will Smith spelar upp hela känsloregistret från arg ung man till ledset barn när hans far än en gång inte lever upp till sitt ord.

5. Coach ser sin dotter i ett nytt ljus i Cheers.
Välspelat möte mellan en dotter som inte tycker att hon är vacker och en far som älskar henne mer än allt. Bonusklipp: När Sam säger farväl till Diane.

6. Kevin och Winnie i The Wonder Years.

Det finns stunder som platsar på den här listan i nästan varje avsnitt av den här serien. Här en av hundra.

7. Andy och April gifter sig i Parks and Recreation.
Här handlar det inte om någon utdragen sentimental scen utan om en enda blick: Andys när han ser April gå emot honom vid vigseln. Knäckande. Hittar inte scenen i sin helhet så ni får hålla till godo med det här kollaget.

8. Jackies man har slagit henne i Roseanne.

Det här är ingen tårdrypare per se men förtjänar en plats på listan på grund av mod och relevans. Enligt "Roseanne" var inget ämne tabu för en komediserie.

9. Frasier säger godnatt till Seattle.

Finalavsnitt av långkörarserier är nästan alltid känslosamma. Här är det Frasier som säger farväl men det finns fler finaler som hade platsat. Det bästa är när man ser de äkta känslorna spricka igenom hos skådespelarna. Som i Vänner, Will & Grace eller Golden Girls.

10. ...och även om det inte var slutet för serien så kändes det som det när Michael J Fox lämnade Spin City.

Hittar ingen fullödig video från hans farvälavsnitt, så titta på när han bugar för studiopubliken istället.

Vilka känslosamma ögonblick minns du?

8 kommentarer:

Ida sa...

Åh vilken bra lista!! Jag tycker det allra finaste är när det är just fint i komedier...

Mina favvo:
Parks and recreation - Leslie står i världens minsta park och säger till Ben "I wanna be with you". Griiina!

The Office UK - Dawn öppnar Tims present i bilen. Kommer tillbaka till kontoret och kysser honom till Yazoos Only You...

The Office US - både Jim säger att han är kär i Pam...hon nobbar honom och han gråter faktiskt! Sällan tårar får rinna så. Samt slutet av sista avsnittet säs 3, när Pam blir intervjuad, Jim kommer in och säger att han inte tar jobbet och frågar om de ska ses, "it's a date" och Pam kommer av sig och ser också ut som att hon ska börja gråta. Av lycka.

Bubblare: sista avsnittet första sässen av New Girl.

J sa...

Finns ett avsnitt av "My Name is Earl" där storylinen är att Earl har hamnat i en koma och lever ett parallellt liv. Minns inte exakt vad som händer men hans tillstånd förvärras och plötsligt viker tonen skarpt av och man ser hans jättebebis till bror, spelad av Ethan Suplee, inse att Earl kanske aldrig vaknar upp igen. Hittar inte scenen på Youtube men tror det är från säsong 3...

Sara Ödmark sa...

Mycket bra förslag! Den här listan hade kunnat vara topp-femtio eller nåt...

Anonym sa...

– När Ben friar till Leslie i Parks and Rec. Man vet liksom inte om man ska skratta eller gråta.

– När Robin i HIMYM får veta att hon inte kan få barn och Ted tröstar henne med julbelysning.

– När Marshalls pappa dör i HIMYM. Hjärtkrossande på alla sätt och vis.

Sara Ödmark sa...

När Marshalls pappa dör-avsnittet hamnade precis utanför listan, jag övervägde att ha med det också! Det är fint.

Orre sa...

Appropå Futurama så finns det ett avsnitt som handlar om Fry och hans brorsa som bråkar om Fry´s fyrklöver som ger honom tur som är riktigt hjärtskärande. "The Luck of the Fryrish" heter avsnittet.

Annars är sista Scrubs avsnittet med Zach Braff när han ser in i framtiden sorgligt.

Anonym sa...

Kanske inte mörka undertoner direkt, men däremot tårdrypande:

- När Jim och Pam smiter iväg och gifter sig på riktigt, i Niagarafallen. Utan dialog, även där Jims blick!

- När Monica friar till Chandler, "you wanted it to be a surprise"

Sara Ödmark sa...

Jag måste verkligen börja se amerikanska The Office, har kollat alldeles för lite på det.

Och är också svag för Monica/Chandler-frieriet! Det finns ju flera Vänner-stunder som hade platsat här.