onsdag, augusti 21, 2013

Fler snoppar i tv

Idag var jag med i P3 nyheter med Kazmierska igen och den här gången handlade det om tv-snoppar.

Bakgrunden var ett inslag från CollegeHumor där några HBO-tittare tröttnat på överdoserna av  kvinnokroppar och efterlyste fler nakna män i tv-serier. "We're tired of boobs, give us dongs!", typ.

Heja, säger jag. Allt som gör folk medvetna om könsskillnader är bra. Sen om snoppar i tv är någon mirakelkur för jämställdhet är kanske tveksamt. (Men det säger de ju inte heller. Råkade se några upprörda kommentarer om "krav från galna feminister" och till er vill jag säga: Huuuumooooor. Hört talas om det?)

Sen är det ju lite intressant hur jämförbara kvinno- och manskroppar egentligen är. Kvinnokroppen är sexualiserad på ett helt annat sätt, särskilt brösten. En kvinna i bar överkropp är "naknare" än en man i bar överkropp. Samtidigt som mannens könsorgan liksom är mer blottat, så man kan hävda att en man i bar underkropp är naknare än en kvinna i bar underkropp. Manlig nakenhet används ofta för en komisk effekt. Nakna kvinnor är däremot nästan alltid sexiga. Inte så konstigt: Om det är män som gör serierna blir serierna gjorda med manlig blick. (Titta han är naken! Haha, pinsamt! Titta hon är naken! *dregel dregel*)

Vi kom även in en del på "sexposition", alltså vanan att krydda bildrutan med lite nakna kvinnor om man har tråkiga eller informationsspäckade scener. Till exempel kan man förlägga handling till strippklubbar och ha lite skön tuttdans i hörnet när männen i Dexter/Sopranos/Californication/Äkta människor eller vad det nu kan vara ska prata lite. Game of Thrones är duktiga på sexposition. Hej omotiverad nakenhet.

OBS att jag absolut inte är emot nakenhet eller sexscener. Bara det finns en poäng, en mening. Och ju mer "jämställt" desto bättre förstås.

Vill du se snoppar i tv rekommenderar jag serien Spartacus, den ocensurerade varianten. Där finns det en hel del ogenerad manslem. (Överlag alla serier om gamla romare är bra om man gillar naket, eller andra historiska serier, typ Rome, The Tudors, The Borgias.)
Alexander Skarsgård visade också paketet i True Bloods sjätte säsongsfinal som sändes i USA bara häromdan.
Och så kan man kolla in Tell me you love me om man gillar realistiska sexscener (se bild). Där visas både pung och runkning (inspelade med verklighetstrogen penisattrapp förstås.) Så heta vet jag inte om scenerna är, men man kan inte anklaga dem för att vara pryda i alla fall.

Sen finns ju alltid realityns och dokusåpans sköna värld att tillgå.

Jag tror hela P3-intervjun med mig går att höra i efterhand här.

2 kommentarer:

Anna sa...

Kan även rekommendera amerikanska Showtime-serien Shameless för manlig nakenhet.

Sara Ödmark sa...

Ja! Tänkte faktiskt på den, främst för att det i pilotavsnittet finns en sexscen där det uppfriskande nog är mannen som är mest naken. Han har inte en tråd på kroppen medan hon har nåt nattlinne eller enklare klänning om jag minns rätt. Det brukar ju vara tvärtom, mannen som typ bara hasar ner byxorna lite medan kvinnan efter fem sekunder är näck.