onsdag, juni 01, 2011

Etnopod

De begåvade herrarna bakom bloggen Mystery Box bjöd in mig till samtal om etnicitet i tv-serier häromdagen. Resultatet blev en podcast som du kan höra här.

Vi pratar om stereotyper, om att det går trender i vilka etniciteter som är "inne", om att populärkulturen har ett ansvar och varför The Wire kvalar in på listan över stuff white people like.

Saker jag INTE kom mig för att säga var till exempel att

- något av det viktigaste The Wire gör är att synliggöra att det handlar mer om samhällsstrukturer och mindre om individer.

- svarta producenter eller manusförfattare generellt bara kan jobba med serier riktade till afroamerikansk publik medan vita kan jobba med både och. Här skulle man kunna prata en del om Shonda Rhimes (den första svarta kvinna att ligga bakom en dramaserie på mer än en säsong) och hennes filosofi när det gäller etniciteter i Grey's Anatomy, men det får bli en annan gång.

- vad The Cosby Show innebar för tv-utvecklingen (första svarta sitcom att nå även en vit publik i stor utsträckning) men hur den även fick kritik för att den istället inte problematiserade etnicitet det minsta utan mest låtsades som att rasmotsättningar överhuvudtaget inte fanns.

- allt i grund och botten handlar om maktstrukturer, klass och kulturell status och vilka som är köpstarka tv-konsumenter.

(Sen ska vi komma ihåg att det såklart görs en massa tv för, av och med andra etniciteter överallt i världen men att det som når oss här i Sverige ofta är det som riktar sig till vita västerlänningar.)

Inga kommentarer: