onsdag, september 16, 2009

Hallåamode

Hallåan är en tv-institution. Numera en utrotningshotad sådan, men än lever den och sedan tv-mediets födelse har det funnits en person i rutan som guidat oss igenom kvällens program. Det finns mycket att säga om denna tradition, men nu hade jag tänkt att vi skulle koncentrera oss på en sak: Modet. Stilen. Kläderna.

När man är i tv gissar jag att man vill vara lite extra fin, och därför säger hallåakläder ganska mycket om en person och en tid. Som hallåa ska man väl också helst inte sticka ut alltför mycket - man får visserligen vara personlig men inte så att det stör, inte så att tittarnas uppmärksamhet blir felriktad.


Kavaj eller skjorta och slips är ett säkert kort:Medan andra vill vara lite ledigare.Vissa gillar färg och mönster......andra är mer försiktiga.En av mina personliga favoriter är Sven Olof Persson, mannen med den säregna rösten. Här en stilstudie genom åren:Vill du veta hur en hallåa jobbar idag tycker jag du ska läsa SVT:s Henrik Bennetter, här ger han en inblick i en vanlig dags arbete. Nedan några fler gamla godingar, hur många känner du igen? (Kvinnan i gul blus ska för övrigt vara komikern Peter Magnussons mamma).


Foto: Screenshots från SVT och TV4.
Ett extra tack till Youtube-användaren erikbe99.

17 kommentarer:

Sara och Mr T sa...

Oj så många hallåor som man glömt bort, några från barndomen... *haha*

Kristofer sa...

Alla tänker vi ju dagligen "om utomjordingar ser det här och försöker tolka, vad kommer de fram till?".

Om de har listat ut det här med siffror och allt vad det kan innebära så ser de en skaplig samling tvåor, ett par fyror, inga treor. Ett par ettor finns här också.

Jag vet inte, det måste i alla fall vara förvirrande. Precis när de tänkt "aha, nu är vi dem hack i häl, vi har listat ut koden", så kommer det här, Hallåor från förr.

"Damn, vi måste ställa in... vi som var så nära. Okej, bara att fortsätta."
Ja... det här blev ju ett sidospår helt klart.

Henrik Bennetter sa...

Det som du inte fick med är att presentatörer numera, alltså sen sisådär 15 år, har en stylist.
Hos oss här på svt heter hon Åsa och har stenkoll på vad vi passar i för färger eller eventuella mönster.
Och nu är det ju så att en presentatörs kläder visserligen inte ska ta fokus från det som sägs, men det måste ändå hänga med i det som är mode...typ.
Bilderna du tagit fram är ju helt underbara, mycket för att man ser hur vedervärdigt modet har varit under vissa perioder.

Förresten - La Camilla!? WTF!?

Sara Ödmark sa...

åh, vad bra att du fyller på med inside information. Jo, la camilla var hallåa på fyran ett tag. Inte så lyckat om jag minns rätt.

ebba sa...

shit så härligt!!!

Nonsensakuten sa...

Hans Waldenström och Henrik S Järrel (kanske inte med i detta kollage) är ju riktiga guldkorn, snacka om nostalgi.
Däremot fattar jag inte varför Sven-Olof Perssons röst skulle vara säregen. Lite hes mot slutet, annars han han en lugn och småputtrig stämma. Bennetter är också en "modern" favorit och så självklart Pekka Heino. Ingen kan sy ihop ett hallåamaus så snyggt som Pekka. Verkligt stor konst i det lilla formatet. För detta borde han uppmärksammas och belönas.

Mangan sa...

Visst har man kunnat ana att kanalvärdar och hallåor numera har stylist. Vad som blir tydligt när man kollar igenom bildgalleriet här och jämför med nuet är ju också att idag ska det vara mer slimmade kroppar överlag. Hade ens Alice Bah, som var jättestor i tv för tio år sen, kvalat in idag?

Sara Ödmark sa...

Mer slimmade kroppar och yngre medelålder definitivt.

Sven-Olof Persson har lagt otroligt mycket speakertexter, varit trailerröst och sådär under lång tid, så man känner igen hans röst. I alla fall jag, det var det jag menade med säregen.

Donny H sa...

Mr. Burns typ.

Henrik Bennetter sa...

Hej igen!

Verkar som att Metro snott din idé...

http://www.metro.se/2009/09/18/84843/halla-vad-har-du-pa-dig/

Sara Ödmark sa...

Ja, jag såg det. De hade till och med läst din kommentar och ringt Åsa... Och snott de screenshots som jag ägnade halva natten åt att göra.

Lite dålig stil att inte ens ge en länk. Men men, kul att dom gillade inlägget.

erikbe sa...

Tacka mig för alla hallåor. Jag har lagt upp de flesta på youtube. Kul att fler och fler intresserar sig för sånt här

Sara Ödmark sa...

Absolut, jag tackar och bockar många gånger om! Jag har tipsat om dig flera gånger på bloggen, bland annat här: http://www.alskadedumburk.se/2008/08/det-r-inte-ltt-att-vara-hjdhoppare.html

Svante sa...

Rätta mig om jag har fel, men är inte Sven-Olof Persson väldigt lik Pär Nuder (s)?

andros sa...

Ingen som kan leta fram en bild på när Henrik Bennetter hade på sig sin Star Trek uniform när han var hallåa? :P

Vill minnas att det var i sammband med ett Star Trek Voyager avsnitt 7-8 år sedan.

Henrik Bennetter sa...

Förlåt, jag är lååångt efter på det här men har jag inte berättat att jag finns på tuben?
http://www.youtube.com/watch?v=2Y6goAti5Ec

Lars sa...

Självklart väger Per Gessles röst tyngst här. Jag vill se de hallåor som låg till grund för låten "Flickorna på TV 2" ("Hå, hå, hå, tänk att få sätta på, flickorna i TV2, hå, hå, hå"). Detta blev genombrottet för Gyllene Tider och Per Gessles framtida karriär med Roxette. Låten kom som singel i december 1979 och toppade den svenska singellistan 22 februari 1980.