tisdag, mars 31, 2009

Vila i frid Jarl Alfredius

Herr Aktuellt, Jarl Alfredius, är död. Han sällar sig till därmed till den skara av min barndoms TV-profiler som nyligen lämnat oss. Mona Seilitz. Ingela Agardh. Agneta Bolme Börjefors. Lennart Swahn.

Kommer någon någonsin mer åtnjuta den tyngd och trovärdighet som kommer av 35 års förmedlande av nyheter? Uppfylla en TV-ruta med en sådan självklar trygghet? Representera och personifiera nyheter på det sätt som bara ett mångårigt Public Service-ankare kan göra? Tveksamt. Det är andra tider nu. Nyhetsförmedlingen är bredare, flyktigare, mer mångfacetterad och letar sig andra vägar. Ett ansikte utåt byts oftare ut. Nya program föds och dör. Kanaler startar och lägger ner. Dagens nyhetskonsumenter är aktiva och otrogna.
Vi får leta trygghet någon annanstans.
Jarl var en av de sista i sitt slag.Jarl Alfredius blev 66 år.
Medierna rapporterar här, här, här, här, här och här.

UPPDATERING: Prankmonkey har tröttnat på att folk inte får höra alla de fina saker vi säger om dem när de är döda. Så här skriver han: "Skriv era hälsningar till den TV-personlighet ni verkligen kommer sakna när han eller hon sminkat sin sista biskop i kommentarerna här nedanför, så skall jag se till att de levereras. Så får människan glädjen att läsa dem medan han eller hon fortfarande är i livet, och de vänliga orden faktisk mening. Själv tänkte jag skicka en liten hälsning till Rikard Palm och hylla hans insats, det tror jag han skulle bli glad av."

Gå in till Prankmonkey och skicka din hälsning, eller skriv den här i kommentatorsfältet så lovar också jag att vidarebefordra till din TV-favorit.

10 kommentarer:

Julia sa...

Ansiktena utåt byts ut var elfte månad, tänker jag cyniskt.

Sara Ödmark sa...

Ge mig ett L! Ge mig ett A! Ge mig ett S! Vad blir det!

Linda sa...

Vi har ju i alla fall Claes Elfsberg kvar! :o)

Sara Ödmark sa...

Jajamen. Varför inte skicka en hälsning till honom?

linlasj sa...

Aktuellt hade en helt underbar krönika idag. En lång en.

Nonsensakuten sa...

Claes Elfsberg är landets bäste nyhetsuppläsare. Han kommer att lämna ett ännu större tomrum efter sig.

Experience No 1 sa...

http://experienceno1.blogspot.com/2009/04/linus-omark-snygga-straffmal.html

Kajen sa...

Vet inte om jag tycker att "Rapport-mannen" Claes förtjänar så mycket kredd faktiskt. Eller har jag missat nåt? Är han rentvådd?

Sara Ödmark sa...

Man kan aldrig veta vad en offentlig person har för smutsig byk i garderoben. Jag tycker nog man kan uppskatta den professionella delen ändå. (Men ja, jag vet vad du menar, och jag gissar att inte alla vill skicka en personlig hylling till just C.E.)

Nonsensakuten sa...

Syftade på yrkesmannen Claes E, inte "tv-mannen"...