måndag, mars 01, 2010

OS-grenen som aldrig blev OS-gren

OS är slut. För att suga på karamellen lite extra hämtar jag veckans (något försenade) arkivklipp från den olympiska historien. Det här har du förmodligen redan sett, men det tål att ses igen.
Året är 1988, vi är i Calgary i Kanada. Grenen heter Acroski och var en del av Freestyle-skidåkningen som här var med i OS för första gången, endast som demonstrationssport.

Mannen heter Hermann Reitberger och var storfavorit. Han vann också, fick 46,6 poäng av domarna för sitt program. Men hans idrott blev ingen hit. De andra freestylegrenarna, puckelpist och hopp, kom senare in i OS-programmet. Men inte acroski.
Synd.
Eller?Varje söndag rotar jag lite extra i arkiven för att bjuda på ett okänt eller bortglömt klipp ur populärkulturhistorien. Här hittar du en sammanställning över de jag har hittat hittills.

8 kommentarer:

Julia sa...

Jag twittrade den (eller liknande) här om dagen - älskar att det också heter ski ballet.

Jag trodde först att det var hittepå!

Sara Ödmark sa...

Mmm, den har florerat lite här och där senaste veckorna.

Ja, först känns det parodiskt på nåt vis, åttiotalsstilen gör ju inte direkt att det får ett seriösare intryck heller...
Men egentligen är det kanske inte konstigare än någon annan obskyr sport, det handlar väl lite om vana. En graciös man på skidor ser man inte varje dag.

Skidbalett är ett fantastiskt namn på det för övrigt!

Tommy sa...

Varför inte. Afterski är väl ett ännu bätter namn på det hela.

Lotten Bergman sa...

Jag som följer alla OS slaviskt har noll och inget minne av det från 1988, utan trodde att det var liksom ... Galenskaparna i farten.

Sara Ödmark sa...

Åh, nu blev jag sugen att se Galenskaparna-sketchen igen! Brysselsteget!

Jag tror inte det är meningen att man ska ha något minne av det. Det kanske inte ens sändes i Sverige? Det var typ fyra deltagare med eller så, inga medaljer delades ut. Från Wikipedia om Freestyle:

"Den var demonstrationssport vid olympiska vinterspelen 1988, med grenarna; puckelpist, hopp och acroski. Vid OS 1992 blev puckelpist en medaljgren men de övriga två fortsatte vara demonstrationsgrenar. Vid olympiska vinterspelen 1994 i Lillehammer blev hopp en medaljsport medan acroski slopades. Till olympiska vinterspelen 2010 i Vancouver ökades programmet med skicross."

Johannka sa...

Men det stod om det i KP! Jag minns bilder på det, och reportage om någon svenska (?) som höll på!

MarySaintMary sa...

Ja, lite synd att det inte kom med! Det behövs lite mer bögighet inom idrotten, allt ska vara så jävla macho annars. Men dom gillar ju inte sånt som inte går att mäta...

Nonsensakuten sa...

Det här måste vara OS-historiens absoluta lågvattenmärke (sportsligt räknat)
Jag som tyckte att curling var en fjollsport...jag får tänka om..