fredag, december 21, 2012

Bästa poddradion – här är hela listan

Bästa svenska poddradion 2012, så här blev det alltså:

1. Värvet.
2. Luuk & Lokko.
3. Alex & Sigge.
4. Sommar i P1.
5. Strömstedt & Berg.
6. Filip & Fredrik.
7. P3 Dokumentär.
8. c/o Hannah & Amanda.

Motiveringarna: Plats 1-3plats 4-5plats 6-8.

Bubblare: DN podcast med Hanna Fahl, TSKNAS, En varg söker sin pod, Fan vad fittigt, #Nöjesgaten bl a. Ett hedersomnämnande till TV Heads som borde varit med på listan men tyvärr föll ur min hjärna strax innan publicering.

Någon kommenterade att det bara är "kändispodcasts" på listan, och det är en vettig invändning. Visst lyssnar jag även på annat, men sanningen är att det kräver en del att ta sig an en podd. Det tar tid att strölyssna runt för att hitta rätt, tid att lära känna den och tid att hålla relationen levande. De redan etablerade poddmakarna är oftast proffsigare, mer lättillgängliga och kommer med en grund som ger dem försprång. Men vill ni tipsa om poddar som inte nämns här ovan men som man inte får missa, gör det gärna!

Jag fick också ett par kommentarer om könsfördelningen. På min åtta-i-topp är det alltså tre helmanliga poddar, två helkvinnliga och tre könsmixade, vilket väl får anses vara godkänt. Men visst är det mansdominerat i toppen, inte bara på min lista. Och det finns något intressant i det där förstås. I självutlämningstrenden och någon uråldrig föreställning om att det är modigare, mer kittlande, mer oväntat för män att visa sig sårbara och prata känslor och att de fortfarande har en annan typ av auktoritet i det. Undermedvetet förstås (alla är vi sexister). Men men, mer om det en annan gång.

7 kommentarer:

strambergare sa...

Hejhej, en kapselradiorekommendation är: Kulturens ABC, tror nog att du skulle gilla'n.

Sara Ödmark sa...

Tack för tips!

Fredrik, Maktministeriet sa...

Räknar med att du redan känner till oss på Maktministeriet, och att ett ytterligare tips här varken gör till eller från. Hade vi förtjänat det så hade vi varit med på din lista. Bara för oss att jobba hårdare i fortsättningen med hopp om att finnas med nästa år helt enkelt. :)

Jonte sa...

Lyssnar du på bara svenskt eller ser listan annorlunda ut om du gör den internationell?

Sara Ödmark sa...

Jonte: Viktigaste skillnaden om jag gjorde en internationell lista är att WTF med Marc Maron skulle hamna väldigt högt, det är den podd jag hört mest av alla i år.

Fredrik: Alltså, det är helt knäppt men jag har inte hört Maktministeriet, även om jag känt till den. *skäms* Måste genast åtgärda detta då jag ju gillar alla inblandade.

Johansson sa...

Som den populärkulturjunkie du förmodligen är så kan jag rekommendera Obiter Dictum. Billy Rimgard och Tobias Norström diskuterar och pratar om allt möjligt som har med populärkultur att göra. Bra infotainment!

Anonym sa...

Här hittar ni min nya poddradio sändingar https://soundcloud.com/insiktenvisdomensanningen

och blogg http://insikten-om-visdomen-och-sanningen.blogspot.se/

MVH
Christian