söndag, juni 16, 2013

Filmer man ser om

Vilka filmer har man sett flest gånger? frågar sig Caroline Hainer och delar in sina multiplar i olika kategorier: Filmer man såg som barn, filmer man sett om av slump eller under påverkan av andra, filmer man faktiskt aktivt väljer att se om och filmer man till och med ser flera gånger på bio.

Jag ser rätt sällan om film. Jag har aldrig sett samma film två gånger på bio. (Överlag ser jag inte så mycket film, hur hinner man det när det finns så mycket tv?) Jag kommer ihåg när jag såg American Beauty på bio. Ett par saker i den knockade mig helt och hållet. Jag tänkte på dem i veckor efteråt, det var en av mitt livs största filmupplevelser. Jag har aldrig sett om den.

Omtittningsfrekvens säger nog mindre om filmens kvalitet än vad man kanske tror. Men det är en intressant fråga. Vilken film har jag egentligen sett flest gånger?
Så här skulle nog mina kategorier se ut:

1. Filmerna man hakade upp sig på under barndom och tonår.
Förutom barnfilmerna (Disney, Astrid Lindgren) hamnar här diverse "tokroliga" komedier. Glöm inte kamelerna har jag nog sett minst sju gånger. Detsamma gäller Top Secret. Den förstnämnda råkade vi ha på VHS, den sistnämnda hyrde vi då och då i kompisgänget pga det roligaste vi visste.

2. Filmerna som ofta går på tv och som man stannar i när man råkar zappa in i dem.
Ofta romantiska komedier. Matinéer. Snälla filmer liksom. Notting Hill har jag nog sett flera gånger, om inte alltid från början till slut. Pretty Woman eller liknande nostalgirullar. En värsting till syster 2. Svenska cornyklassiker, typ Göta kanal eller Strul.

3. Traditionsfilmer.
Här hamnar julfilmerna, rysarklassikerna och de där som liksom blivit en grej i bekantskapskretsen. Sound of music har man väl sett sju? tio gånger? Elf har jag sett i alla fall tre, av någon anledning. Likaså Nightmare before christmas. Kan du vissla Johanna, såklart, om den räknas. (Sambon säger Ivanhoe, pga nyårsdagsbakistradition, men jag har nog aldrig sett den i sin helhet.) Life of Brian eller någon annan Pythonsk.

Det finns förstås en handfull filmer jag faktiskt valt att se om bara för att jag var sugen att se dem igen. Stranger than fiction. Wall-E. Lars and the Real girl. Men ingen av dem kommer över tre tittningar.

Så, vad blir slutsatsen? Jag gissar nån Disney. Aladdin kanske. Eller Sound of music. Eller vad som helst med Julia Roberts och/eller Hugh Grant. Eller mest troligt någon jag glömt, för nu står det helt still.
Hjälp mig, vilken film har du sett flest gånger?

5 kommentarer:

Danilo sa...

Kick-Ass, BAd Boys, Darjeeling Limited, Blade-filmerna, Dark City, Sällskapsresan, Falling Down, From Paris with Love, K-Pax, Natural Born Killers, Predator, Pulp Fiction, Shoot em up, Something about Mary, Terminator, The Fifth Element, The MAn From Earth, The Nines, The Usual Suspects, Watchmen, X-men, District 9, Fightclub, Serenity och The Hangover för att nämna några.

Sara Ödmark sa...

Diger lista!

Joel sa...

Trading Places kan ses hur många gånger som helst (såklart kring jul) och Tillbaka Till Framtiden. Annars ser jag i stort sätt aldrig om filmer.

Karin sa...

Tror att min mest tittade film är "Brudens far" med Steve Martin från 1991. Sett den minst fem gånger, men längesen. Den var nån slags tröstfilm som jag ville se när jag var ledsen, sjuk, trött ... Skrattade faktiskt åt samma saker flera gånger.

Högst osannolikt att det skulle funka nu igen.

(Annars är det nog Singin in the rain, Grease, Sound of music och några liknande till.)

Viktoira sa...

Robin Hood - Prince of Thieves med Kevin Costner är nog den jag har sett allra flest gånger. Annars håller jag med dig om Hugh Grant- och Julia Roberts-filmer. Lagom lättsmälta att se hur många gånger som helst! :-)