fredag, september 13, 2013

Podcastinering pågår

Helt nykär i podden som format efter min Sommar-sommar. Jag har sysslat en hel del med det som Ulrika Good så välfunnet kallade podcastinering, det vill säga att skjuta upp diverse viktigheter till förmån för lyssnandet.

Här är några jag kan tipsa om:

Bokmärkt. Bra snack om en bok i taget. Blir lässugen, och det måste ju vara ett gott betyg.
DN:s Björklund & Fahl. Missa inte intervjun med DN-reportern Mats J Larsson om selfien med Obama och Reinfeldt.
Anja och Julias podcast. Småputtriga samtal mellan Anja Lundqvist och Julia Dufvenius. Om vardag och skådespelande.
En varg söker sin pod. Går från klarhet till klarhet. Avsnittet "Oäkta dräng" är dynamit i poddformat.
Maktministeriet. De som kanske lyckades bäst med att göra podd från Almedalen.
The Joe Rogan Experience. Pladdrigt och äääändlöst långt men KAN vara intressant om det är en bra gäst.
WTF med Marc Maron. Har jag redan skrivit så mycket om, nöjer mig med att tipsa om ett av de senaste live-avsnitten, det med Maria Bamford och Jim Norton bland andra. Roligt.
Mattsson&Helin. Lyssnar gärna på den på jobbet, förenar liksom nytta med nöje. Kul att de i senaste avsnittet nämner mitt namn, då det här blogginlägget refereras.
By the way med Jeff Garlin. Jeff Garlin intervjuar amerikanska storstjärnor inför publik. Snacket med Amy Poehler är fantastiskt, lyssna även på Will Ferrell, Conan O'Brien, Aziz Ansari och Marc Maron.
TSKNAS. Intervjun med Judah Friedlander hade helt gått mig förbi! Är ju ett fan av 30 Rock så det var skojigt att höra.
Takshow. Bandningarna från Kristoffer Triumfs sommargig har varit underhållande. Bäst var nog avsnitt 4.

Alex & Sigge rullar på med fortsatt hög lägstanivå, detsamma gäller Filip & Fredrik och Värvet. Vad gäller den senare var det lite spännande med den indragna Ebbot-intervjun. Efter att ha hört båda kan jag väl säga att jag förstår honom.
I övrigt har jag hört Hannah & Amanda lite sporadiskt, roades en smula av Våran podcasts rapport från Skämskudden, nästa på min att-höra-lista är Fan vad fittigt och så saknar jag Geniförklarat.

Vad lyssnar du på?

9 kommentarer:

wibjorn sa...

Till de du har nämnt kan jag tillägga:

Den blå hästen - Malin Åkersten Triumf (ja, Kristoffers fru) pratar med sin mysknarrige far om Europas historia, ett land per avsnitt.

Arkiv Samtal - Simon Gärdenfors och en gäst. Lite ojämnt, beroende på vem han pratar med, men ofta underhållande, speciellt om samtalen handlar om populärkulturnostalgi.

Alla mina kamrater - Martin Soneby, Fritte Fritzon och David Druid (ibland + gäst). En offspinn av TSKNAS, standuppsnubbepolare som babblar om lite allt möjligt.

Palmemordspodden - Något så märkligt som en humorintervjupodcast som tar sitt ursprung i Palmemordet, ett avsnitt per spår. Ibland spårar det dock ur lite.

Sara Ödmark sa...

Tack, vilka bra tips! Flera av dem är helt nya för mig.

annalin sa...

Snälla sara,berätta om vad somhände med Ebbot-intervjum....

Sara Ödmark sa...

Det släpptes först en intervju med Ebbot som låg ute i ett par dar, innan den togs bort och en helt ny gjordes. Ebbot förklarar själv i den nya intervjun att han fått en del respons på den första (mest positiv) och därför lyssnat på den själv, men att han tycker att den var helt undermålig. Han tyckte att han bara svamlade och inte fick något vettigt sagt. Så han frågade efter en andra chans och fick det.

Det han gör i den första intervjun är att ventilera en massa filosofiska tankar om evolution/astrologi med mera och det är rätt osammanhängande.

A sa...

Tack för Jeff Garlin-tipset! Vilka bra gäster han har.

Här är några jag kan rekommendera som inte är nämnda tidigare:

The Nerdist - en timmes intervjuer med både stora och små amerikanska kändisar. Släpps 2-3 ggr i veckan. Favoriten hittills bland de fåtal jag hunnit lyssna på är brittiska komikern Jimmy Carr, Sarah Silverman & Joan Rivers. Är lite av en hit&miss, för ibland blir det alldeles för internt och "sketchigt" med vissa gäster.

Luuk & Lokko - de hann göra ett tjugotal intressanta avsnitt.

Comedy Bang Bang - Har endast lyssnat på några avsnitt, men gästerna består ofta av folk som jobbar med komedi i någon utsträckning. Amy Poehler och Aziz Ansari bl a har gästat denna några gånger.

Breaking Bad-podcasten - superintressant om man gillar serien om skapandet av varje tv-avsnitt från folk som jobbar med serien. Vince Gilligan är med i varje podd.

Har gett Alla mina kamrater och Alex&Sigge en chans, men det förstnämnda kändes bara som tidsslöseri när det finns så många andra intressanta poddar och tyckte att tjugotal avsnitt av Alex & Sigge var nog, för det kändes återupprepande efter det. Är inte alls förtjust i Triumf eller hans uttråkade/ointresserade sätt, men lyssnar ändå för gästens skull. Hoppas att han får en utmanare inom intervjugenren i Sverige.

Har hört bra saker om This American Life men har inte hunnit med den än. Efterlyser också fler intervjupoddar med kvinnliga programledare.

Tråkigt att Howard Sterns intervjuer inte finns som poddar. Hans intervju med Tina Fay är guld.

Sara Ödmark sa...

Tack för tipsen! Luuk & Lokko plöjde jag ifjol och älskade. När det gäller kvinnliga intervjuare tror jag det är Internetworld som har en podd som heter "Lina möter..." som jag hört ett par avsnitt av. Inte de kändaste gästerna men tex Julia Mjörnstedt och Nina Åkestam-avsnitten är bra.

Lisa Gemmel sa...

Vill ni ha kvinnlig intervjupod, kolla in hon som inte rodnar. Och god fan vad fittigt-lyssning! /Fvf-Lisa

Maria sa...

Tack för tipsen. :) Efter att i stort sett inte ha lyssnat på något sorts prat sedan jag flyttade hemifrån har jag i år börjat lyssna på både poddar och nerladdade radioprogram. Det känns fint.

Anonym sa...

Måste ju tipsa om film & teve-podden Anki Goes To Hollywood. Vi är fortfarande i bli-varma-i-kläderna-fasen men hoppas att du ska kunna uppskatta våra samtal ändå!

Alla avsnitt här: http://ankigoestohollywood.blogspot.se/