fredag, november 20, 2009

En kändisspaning över tjugo år

I år är det tjugo år sedan Magnus Uggla retade upp svenska kändisar med singeln "Jag mår illa". Tjugo år. Jag minns väl när den kom, jag minns att jag tyckte videon var spännande eftersom han kräktes i den. Så chockerande. Texten handlade, för den som glömt, om skvallerpressen och dess symbios med premiärbesökande och kameraglada celebriteter. Ett ämne minst lika aktuellt idag, med program som "Kändisdjungeln" och diverse utvik av deltagare i dejtingsåpor.

Men när stora delar av dagens skvallerpress fylls av såpadeltagare och andra medieprofiler som snabbt glöms bort och byts ut mot nya, är det fascinerande att se hur väl Magnus Ugglas text står sig än idag. Se här:

Tjugoen kändisar nämns i "Jag mår illa", tjugoen av de hetaste namnen i Sverige 1989. Av dessa är det egentligen bara tre som nu är mer eller mindre bortglömda av den stora massan. Casimir Ehrnrooth, finsk företagargigant, Henning Sjöström, kändisadvokat och Ann Uvhagen, Ingemar Stenmarks exfru. Två har gått ur tiden relativt nyligen, Alice Timander och Mona Seilitz, båda aktiva in i det sista.

Av de återstående finns visserligen några som inte känns glödheta direkt, Emilio Ingrosso och Camilla Henemark till exempel, men förvånansvärt många på listan är precis lika aktuella nu som för tjugo år sedan. Lili och Susie. Sofia Wistam. Pernilla Wahlgren. Tommy Körberg. Lotta Engberg. Björn Borg och Jannike Björling.

Hur många har jag räknat upp nu? Femton. De andra är Christer Lindarw, Orup, Micael Bindefeld, Bruno (förmodligen Wintzell?), Malou (förmodligen Hallström) och Arja Saijonmaa. Än fler ansikten dyker upp i videon, hur många känner du igen? Titta och njut:(Fotot föreställer advokat Henning Sjöström i glansdagarna på femtiotalet.)

10 kommentarer:

Martin Dock sa...

Crazy ... och lite som Eminem när det begav sig - att göra sig ett namn genom att dissa mediaeliten :)

Ulrika Good sa...

Jätteroligt att se den gamla videon igen. Men jag är lite osäker på om det verkligen är Malou von Sievers som åsyftas (tror inte hon var i ropet då), det skulle kunna vara Malou Berg som kom fyra i Melodifestivalen 1977.

Sara Ödmark sa...

Ah, det är möjligt. Jag glömde reservera mig för eventuella missförstånd, tänkte skriva in en liten klausul med tanke på att jag själv inte läste så många skvallerblaskor 1989.

Du kan absolut ha rätt.

Malinka sa...

Nej, jag tror inte heller att Malou är von Sivers.

Men den tjusiga kvinnan som kommer in på toaletten och blir fotograferad, det är Häxan Surtant (Katrin Sundberg)! :-o

Nonsensakuten sa...

Har också fascinerats av hur många kändisar som fortfarande är aktuella. Och textraden: "Den värsta skandalen är schlagerfinalen där menlösa får visas upp vartenda år" känns bara mer och mer aktuell.

Anonym sa...

Är det inte Malou Hallström? Tv-producent och ex-fru till Lasse. Hon var väl "i svängen" på 70/80-talet?

Sara Ödmark sa...

Hmm. Jag gjorde misstaget att tro att Malou är ett ganska ovanligt namn i Sverige. Tydligen inte.
Kanske Malou Hallström då?

Olof sa...

Det är knappast Bruno K Öijer som Uggla syftar på när han sjunger "Bruno". Bruno Wintzell är nog en bättre gissning.

Sara Ödmark sa...

Det är så härligt att vi kan lösa det här pusslet tillsammans! Bruno Wintzell ja, jag letade efter det namnet i minnet men hittade det inte.

Anonym sa...

Självklart är det den bortgångna Malou Hallström texten syftar på.
Malou Hallström, tidigare gift med Lasse Hallström, filmskaparen. Hon var producent och tillhörandes, kan man väl säga, den tidens "innefolk" i Stockholm. En kul, tuff, söt o duktig tjej!.

CJ