söndag, november 08, 2009

När Helen rörde Minnesota

Den elfte juli 2004 gick "Du är min man" med Benny Anderssons Orkester rakt in på Svensktoppens förstaplats. På listan låg redan Sarek med "Medan stjärnorna vandrar". Minns du den? Kanske inte. Den låg bara två veckor på listan. "Du är min man" däremot, hängde kvar några veckor till. Närmare bestämt tvåhundrasjuttioåtta. Inte förrän idag, fem år och fyra månader senare, tog resan slut.

Oavsett vad man tycker om låten är det en mäkta imponerande bedrift.

I veckans arkivklipp backar vi tillbaka till sångerskan Helen Sjöholms genombrottsroll - Kristina i Kristina från Duvemåla. Hösten 1996 åkte Björn och Benny och huvudrollsinnehavarna till svenskbygderna i Minnesota för att framföra en konsertversion av succémusikalen. En dokumentär gjordes om resan, jag minns att jag såg den och fascinerades av att vissa svenskättlingar fortfarande kunde prata svenska - en småländsk 1800-talssvenska.

Stjärnorna fick hjälp av inhemska körsångare på konserten, och jag minns särskilt en kvinna i kören. Det var under "Du måste finnas" och hon stod bakom Helen Sjöholm och syntes ibland i bild. Under hela numret är hon helt uppslukad av Helen. Jag har ingen aning om hon förstod ett ord av vad Helen sjöng, men det har mindre betydelse. Titta på henne. Halsen snörps av rörelse, ögonen fuktas och blicken är fastnaglad i Helens uppenbarelse:


Vill du se Helen Sjöholm i ett icke-Duvemålarelaterat klipp från back in the days, klicka här.

Varje söndag rotar jag lite extra i arkiven för att bjuda på ett okänt eller bortglömt klipp ur populärkulturhistorien. Här hittar du en sammanställning över de jag har hittat hittills.

11 kommentarer:

virrre sa...

helen sjöholms mamma var min lärare på lågstadiet haha=)

Linnéa sa...

svar: tack för din kommentar. Gillar din blogg. Hade ingen aning om att du är min man hade åkt ut idag eftersom jag bor utomlands. Lite sorgligt tycker jag eftersom Helen är min stora förebild. Jag kan inte ens lyssna på henne för att hon så bra att det gör ont i mig. Men ibland gör jag det i allafall så klart.
ta hand om dig!
Linnéa

anders sa...

Mäktigt nummer. Tack. Berörde mig.

Nilla sa...

Om man behöver rensa tårkanalerna så är det bara att titta och lyssna på denna vackra sången...!

Unknown sa...

Det här är så fruktansvärr bra. Kommer ihåg att jag fick ståpäls när jag såg det live.
Tack för att du grävde fram det klippet.

//Mr.Crona
mrcrona.blogspot.com

Sara Ödmark sa...

Ja, det är starkt. Hon är så himla bra, Helen.

Wille sa...

Sv: Haha, japp - lite creepy är den. ;) Men det är mitt ansikte som lurar bakom den där apbilden!

Kram

//Wille

Unknown sa...

Hej!
Jag är dansk, men ska forsöka på svenska. Jag visste om BAO's och Helens konsert i Minnesota, men jag letar efter någon, som sparade ner dokumentären från TV på den tiden.

Jag träffas lett via min sida:

http://fansofhelen.weebly.com

Egon

annalin sa...

Helt sjukt att kunna sjunga så bra live...

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

It's all gonna be fine sa...

Minns den där kvinna jätteväl från när det sändes! Hon var så berörd, häftigt. (Det var jag med.)