tisdag, januari 05, 2010

Rökt fisk och rulltårta

Malax är en liten kommun i Österbotten i västra Finland. Nästan alla av de cirka 5 570 invånarna är svenskspråkiga och de var under tv-mediets begynnelse länge svältfödda på tv-program på svenska. De försökte under 60- och 70-talen ta del av SVT:s utbud, men sändningarna var kraftigt beroende av vädret och ofta kunde tittarna endast njuta av myrornas krig.

1983 startades Malax lokal-tv av ett gäng entusiaster. För inga pengar alls gör de än idag svensktalad tv för kommuninvånarna. I nyhetsprogrammet bevakar de allt från nya fågeltorn till fullmäktigemöten. Så här skriver de på den egna hemsidan:

"Malax TV har genom åren lyckats behålla sin popularitet bland tittarna. Den tekniska utvecklingen rusar iväg och idag kan Malax TV, tack vare fiberkabel och trådlös link, ses också i Ribäcken och i Långåminne och i framtiden kanske i hela Malax kommun. Kanske är det så att lokal-TV utgör en hälsosam motvikt till det utslätade och överkommersialiserade utbud de stora kanalerna bjuder på."

Lokal-tv är en bespottad företeelse, hånad, förminskad och ofta utskrattad. Den värsta förolämpning man kan ge till en tv-producent är att det han/hon gör liknar lokal-tv. Det har en enkel förklaring förstås, när något görs av amatörer helt utan pengar blir det lätt... billigt och amatörmässigt. Men man ska aldrig glömma att den har en odiskutabel fördel gentemot all annan tv-produktion: Den är lokal.

Det finns människor som är intresserade av det nya fågeltornet i Åminne. Det finns människor som gärna vill se intervjuer om det på tv. Men om de är för få för att generera pengar, så får det bli entusiasterna som jobbar gratis som ger dem det.

Att man bör behandla lokal-tvn med respekt innebär däremot inte att man inte får eller bör skratta åt det som är roligt. Här är några godbitar ur Malax och grannarna Sundoms lokala tv-utbud:Från Malax TV:s hemsida: "Lokal-TV präglas av en glad amatörism, allt behöver inte vara av toppkvalitet och blir det kanske aldrig heller, även om alla försöker göra sitt bästa. "

6 kommentarer:

Johannka sa...

Haha! "E du flicka?" "Har du köpt ett äpple?" Han ville träffa ja-sägare :)

Sara Ödmark sa...

Han har nog inte gått kurs hos John Sawatsky. :)

Tommy sa...

Haha! Jo, jag är ju uppvuxen i närheten av Malax, i Närpes/Kaskö närmare bestämt. Finns lokal-TV i varje gäststuga/uthus där borta i Sydösterbotten. Oftast känns det som om "vi gör vårt bästa" inte på långa vägar räcker till....

Nonsensakuten sa...

Varför tuta just när sekundvisaren stod på sex?
Marknadsintervjun är något av det bästa jag har sett.
Tror jag skall börja köra den:
-Nu skall jag fråga vad du heter..

Det känns spontant.

Sara Ödmark sa...

Tommy: Hehe. Äsch, man kan inte göra mer än sitt bästa.

Nonsensakuten: Verkligen. Undrar vad han ville få ut av de där frågorna egentligen.

Kallangs Photography sa...

OJOJOJ, jag är riktigt imponerad.
Undrar om det "E du flicka" kan gå hem som raggnings fras på desperata timmen (01:00 - 02:00)