måndag, april 30, 2012

Coming soon – best auditions ever

Jag håller på att sätta samman en topp 40 best-auditions-ever-till-sångtävlingsprogram-i-tv. Som allt listmakeri ger det mig huvudbry, efter en snabb genomgång av minnet har jag ungefär 60 namn som skulle kunna platsa. Att gallra bort 20 och bestämma i vilken ordning resten ska vara känns just nu något övermäktigt.

Dessutom har jag fastnat i språkliga bryderier, ja ni ser ju svengelskan här ovan. Audition är ett såpass etablerat uttryck inom talang-tv att jag har svårt att komma runt det, det svenska provsjungning eller uppsjungning känns otympligt. Samtidigt vägrar jag plural-s i svenska så att prata om "bästa auditions någonsin" går bort. Men vad är alternativet? Auditioner?

Tipsa gärna om din favorit (regler: endast solosång, ej humor/dans/buktaleri/duo/grupp osv, enbart allra första mötet med juryn) och har du en lösning på språkfrågan får du gärna upplysa mig även om det.

Den här killen är någons favorit och har nästan 9 miljoner visningar på Youtube. Han har dock inte lyckats hamna bland mina 60 främsta.

3 kommentarer:

Paula sa...

Adam Lambert!

Sara Ödmark sa...

Tack för förslag!

Erika sa...

SAOL förespråkar auditioner, så kör på det. Jag förstår din vånda, jag bekämpar plural-s varje dag. Gangstrar istället för gangsters är för övrigt min försvensknings-favorit!

Moa Lignell i Idol, när juryn bara sitter och gapar.