torsdag, december 20, 2012

Årets svenska poddradio, plats 1-3


I omvänd ordning, här har ni då topp tre bästa svenska poddradioprogram 2012:

3. Alex & Sigge.
Briljant kan kännas som ett slitet ord men ihopparningen av dessa två... Det är andlöst lyckat. Sigges svala, tillbakahållna intellekt som kan krackelera utan förvarning i vansinnesskratt eller gråt och Alex huvudstupningar ner i diverse bottenlösa brunnar av självrannsakan, allt bäddar det för fascinerande samtal. Aldrig tuggar de om sånt som redan sagts av hundra andra och även om ämnena skulle vara trötta är infallsvinkeln egen. Enda anledningen att denna inte toppar min lista är att det finns enskilda ögonblick i de andra två som berört mig mer.


2. Luuk & Lokko.
Efter en småputtrig och fin första säsong gick de plötsligt på knock en bit in i den andra. Andres Lokkos våndor kring ensamhet och sitt nyblivna och komplicerade föräldraskap var hjärtskärande, och när de mitt under pågående skilsmässodiskussion insåg att de var varandras "den andre" en lämnad och lämnare  och samtalet nystade in sig i ömsom tåtassning kring bittersmulor och skuld och ömsom i djup förståelse och empati, då var det banbrytande lyssning.

...och vinnaren är:

1. Värvet.
Den där första förälskelsen är svår att slå. Och även om jag redan hade lyssnat länge och brett så var det ensam på ett hotellrum i Skärholmen med Kristoffrarna Triumf och Appelquist i öronen som jag föll som en fura för poddformatet. Värvet med Kristoffer Appelquist var en av de mest ursinnigt uppriktiga intervjuer jag hört i hela mitt liv och jag satt på hotellsängen och grät som en vuxen. Sedan har de radats upp efter varandra, nyväckelser av slitna intervjuobjekt, upptäckter av oväntade och nerdykningar i tidigare tillknäppta. Det blir inte alltid storslaget omvälvande möten, naturligtvis, men när det blir det, då hör vi något som aldrig tidigare gjorts i Sverige.

Foto: Malin Triumf.
Plats 4-5.
Plats 6-8.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lite besviken på att det bara är kändispodcast i din lista. Lyssnar du verkligen inte på annat än dessa kändisar?

Fredrik Wass sa...

Jag har ungefär samma favoriter som du, och i samma rangordning. Dock är jag lite bedrövad över att det är så gubbigt i toppen, allts även i mitt eget lyssnande. Lyssnar dock på både Hannah och Amanda och Jenny och Carina. Men det är ändå Alex och Sigge och Filip och Fredrik som jag prioriterar först.

Sara Ödmark sa...

Tack för två mycket vettiga kommentarer som jag nog skriver mer om i ett kommande inlägg.

Kristin sa...

Håller med Fredrik Wass.
Trist att det är gubbigt... men de som är i topp är GULD

De olika pod-arna är så fint beskrivet av dig, fångar känslorna precis!

Tack!