torsdag, januari 24, 2013

Ryan Toby – men sen då?

Den stora stjärnan i filmen "Sister Act 2" (På svenska: "En värsting till syster 2") som i år fyller tjugo år är förutom Whoopi Goldberg naturligtvis Lauryn Hill. Men minns ni Ahmal? Den timida, spensliga killen som släppte loss gospelrösten i "Oh happy day":

Ryan Toby heter han, han var femton år när filmen gjordes och är nu trettiofyra. Vad hände med honom egentligen?
Ja, precis som Lauryn Hill så valde han musikbanan istället för skådespelarbanan. Han gjorde en liten roll i filmen "Prison Song" 2001 men annars har det varit musik för hela slanten.

Tillsammans med Claudette Ortiz och Robbie Pardlo bildade han R&B-gruppen City High som släppte en skiva på Wyclef Jeans skivbolag i början av tjugohundratalet  men ett triangeldrama splittrade gruppen (Claudette lämnade Robbie och gifte sig istället med Ryan) och efter det satsade Ryan på en karriär som låtskrivare. Mary J. Blige, Usher, Ruben Studdard, Monica, Lionel Richie och Chris Brown är några artister han skrivit låtar åt och han var bland annat med och skrev Will Smiths megahit "Miami".

Sen började det gå lite trögt. 2006 släppte han soloalbumet "Soul of a songwriter" men det blev väl inte direkt någon succé. Han och Claudette, som har två barn tillsammans, skilde sig året efter.

Det nyaste jag hittat om honom var denna rätt sorgliga video från i somras där han på en klubb tänkt för nya, up-and-coming-artister i jakt på skivkontrakt pratar om hur han firar tjugo år i musikbranschen, att han en gång hade ära och berömmelse och levde sex, droger och rock'n'roll-livet men att han lärt sig att inget är viktigare än att följa kallelsen från Gud.
Varning för en smula falsksång:
#blogg100
2.

2 kommentarer:

Soraya Hashim sa...

DU MÅSTE SKÄMTA!!! Var ca tre sek från att skriva exakt samma inlägg för ungefär en vecka sedan efter att någon postat något som kändes som "den nya" Ryan Toby - gjorde research och allt och bestämde mig för inte i sista sekund. Vilken tur att du gjorde det så att denna geniala idé inte försvann.
PS älskade City High-hiten!

Sara Ödmark sa...

Haha! Great minds think alike!