onsdag, augusti 27, 2008

Robyns hemliga förflutna

Robyn är het som lava. Agerar förband åt Madonna, nobbar NKOTB, hyllas från höger till vänster. Hon får representera den svenska, alternativa, uppkäftiga självständigheten och sällan har väl en hype varit så välförtjänt. Jag vill inte låta som en överårig nostalgiker, men jag minns hennes insats i Lilla Sportspegeln och framträdandet som 12-åring i Söndagsöppet som om det vore nyss.

Däremot fick jag mig en överraskning när jag härom dagen såg Per Åhlin-filmen Resan till Melonia från 1989 och häpnade över röstbiblioteket. För den som gillar röster var nämligen uppsättningen skådespelare en tillfredställande samling. De vuxna rollerna spelas av Allan Edwall (åh!), Tomas von Brömssen, Jan-Olof Strandberg, Eva Rydberg, Ernst Günther, Hasse Alfredsson, Ingvar Kjellsson, Jan Blomberg och Nils Eklund.

Där finns också två barnkaraktärer i framträdande roller, barn som visade sig spelas av Olle Sarri - och allas vår Robyn. Ett faktum som gått mig förbi, dels eftersom hennes knappt tioåriga röst inte hunnit utveckla så mycket soulgung, dels eftersom hon i rollistan fortfarande gick under namnet Robin Carlsson. Håll till godo: Tidigare Robyn än så här är det svårt att finna.Det här var inte Robyns enda insats som dubbare i barndomen. Hon gjorde också den svenska rösten till karaktären Ann-Marie i den animerade långfilmen All dogs go to heaven (Änglahund) från 1989.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är dem coola:)

Anonym sa...

Fy tusan, vilket fynd! Det klår Håkans framträdande, gällande söta pluspoäng, enkelt.

Sara Ödmark sa...

Artikulerar hon inte väldans fint? Nästan som i pilsnerfilm.