onsdag, augusti 13, 2008

Sommarläsning

Jag har tidigare erkänt mina bristande läsvanor, men på semestern försöker jag släppa alla spärrar och fullkomligt frossa i lättsmält ledighetslitteratur. Vilket den här gången resulterade i att jag plöjde 12 böcker på 15 dagar. Det här var titlarna:

Dårskaper i Brooklyn - Paul Auster
Fröken Smillas känsla för snö - Peter Høeg
Simons 120 dagar - Simon Gärdenfors
Fjärilen i glaskupan - Jean-Dominique Bauby
Jenny - Jonas Gardell
The sleeping doll - Jeffrey Deaver
Nattens barn - Traci Lords
Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson
Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson
Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson
En helt annan historia - Håkan Nesser
Natt till den fjärde november - Karin Fossum

De flesta var trevliga upplevelser som rekommenderas. Millenium-trilogin av Stieg Larsson är naturligtvis ett måste för varje journalist, men även för andra. Makalöst bra i sin genre. Även Simons 120 dagar vill jag slå ett extra slag för. Mycket underhållande serieroman i sedvanligt självutlämnande stil. Traci Lords självbiografi och Fjärilen i glaskupan kan man dock skippa med gott samvete. Den första är ett fascinerande livsöde men ganska stolpigt skriven, den andra en deprimerande historia om att vara en fånge i sin egen kropp.
Vad läste du i sommar?

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

Fredrik Westerlund sa...

Inte lika mycket som du, men väl:

- I trygghetsnarkomanernas land av David Eberhard
- Freakonomics av Steven D Levitt & Stephen J Dubner

Båda mycket tankeväckande, lärorika och ganska provocerande på ett skönt sätt. Freakonomics är mer underbyggd och bättre skriven, så den rekommenderas varmare.

- Nakenchock av Johan Norberg & Boris Benulic

En nödvändig återställare efter Naomi Kleins alla lögner och omkastade kronologier, för att inte tala om alla kulturjournalisters oförmåga att granska henne. Snabb- och lättläst.

- Snabba cash av Jens Lapidus

Läser jag mest för att ha läst den, har inte hunnit så långt ännu.

- Baseball Between the Numbers av The Baseball Prospectus Team of Experts

Det kanske inte är så många som läser facklitteratur om baseboll, men det här är den absolut bästa!

Nästa bok att läsa kan tyckas vara ett överraskande val, så jag tar med den också:

- A Quaker Book of Wisdom av Robert Lawrence Smith

(Jag har nämligen misstänkt att jag är kväkare alltsedan jag såg den sista säsongen av Six Feet Under.)

Sara Ödmark sa...

Ah, roliga tips!
Snabba cash ligger på min väntelista också, det är väl en borde-bok som jag bara inte känt mig sugen på.

Facklitteratur om baseball är det nog bara galningar som läser dock.

Anonym sa...

Åh, hrm... jo... Jag bar med mig Svinalängorna av Susanna Alakoski runt halva Europa på semestern - utan att läsa en enda rad!

Det är nästan en bedrift.

Sara Ödmark sa...

Ha, så där kan det bli för mig också ibland!
Svinalängorna har jag läst, den tyckte jag mycket om. Lite dyster dock, jag rekommenderar kanske hellre "Mig äger ingen". Men läs båda!

Lisas inredningsblogg sa...

Tack för "rådet" jag ska inte ge upp Stieg :D

A home far away sa...

Oj vad många böcker du hann med under semestern!

Ha en fin dag!

Gunilla i Singapore

Fredrik Westerlund sa...

Kallar du mig galen, Saom?

Sara Ödmark sa...

Mja, Freddi. Kanske inte galen. Bara lite... knäpp.

Fredrik Westerlund sa...

Det kan jag leva med, kära du.

Anonym sa...

hur var fjärilen i glaskupan? förutom deprimerande. jag såg filmen i förrgår. den var mycket bra. tänkte plocka upp boken nu i dagarna, så fort jag plöjt igenom lionel shrivers vi måste prata om kevin.

Sara Ödmark sa...

Vi måste prata om Kevin är också en sån där borde-bok... Har hört så otroligt mycket bra om den.

Nä, jag gillade inte Fjärilen i glaskupan så särskilt mycket. Den var inte dålig, men gjorde inget bestämt intryck på mig heller. Den var lite spretig, vilket förstås är helt naturligt när varje bokstav blinkats fram i ett ofattbart mödosamt arbete och det måste vara omöjligt dels för en redaktör att peta i den och dels för författaren själv att göra ändringar på ett vettigt sätt.
Jag är helt klart imponerad över bedriften och livsviljan och den otroliga drift efter kommunikation som definierar oss som människor. Men den var rätt smärtsam att läsa och så svår att identifiera sig med att jag aldrig riktigt fastnade i den.

Men jag tror det är väldigt individuellt.

Pumita sa...

Kul med läsetips! Stieg Larsson är perfekt sommarläsning! Tyvärr lyckades jag avverka hans trilogi redan innan midsommar. Lycko de som har det roliga kvar.

I övrigt kan jag rekommendera Carlos Ruiz Zafóns Vindens skugga och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Eller Honungbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd.

Pumita sa...

Kul med läsetips! Stieg Larsson är perfekt sommarläsning! Tyvärr lyckades jag avverka hans trilogi redan innan midsommar. Lycko de som har det roliga kvar.

I övrigt kan jag rekommendera Carlos Ruiz Zafóns Vindens skugga och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Eller Honungbiets hemliga liv av Sue Monk Kidd.