fredag, november 07, 2008

Gästfest

Att göra gästinhopp i populära TV-serier har alltid varit ett sätt för stjärnor att skapa lite extra uppmärksamhet.

Ni minns väl kalabaliken kring Lindsey Lohans gästspel i Ugly Betty nyligen? I kölvattnets tidningsartiklar kunde vi läsa att hon skulle ha blottat sig, fått sparken och blivit bortklippt till exempel. Och var det inte så att Britneys blomstrande comeback började med två lyckade insatser i How I met your mother?

För serierna är det däremot ofta vanskligt med för mycket tillfällig stjärnglans, risken är stor att verkligheten gör sig påmind och man rycks ur den påhittade värld som man måste tro på för att en serie ska funka. Bäst och mest realistiskt blir det oftast om stjärnorna spelar sig själva.

Ett av mina favoritgästinhopp gjorde Kylie Minogue i den brittiska sitcomen The Vicar of Dibley. Mest för att det var så oväntat. Avsnittet kretsar kring kyrkoherdens jakt på en kändis som kan inviga den årliga marknaden i byn. Hennes inte-så-skarpsinniga kompanjon drar sig till minnes en avlägsen släkting med musikerdrömmar vid namn Reg Dwight som de, i tron att det är Elton John, bjuder in och slår på stora trumman inför. I sann Vicar-anda är det förstås inte Elton John som dyker upp utan en misslyckad trubadur. Just när stämningen är i botten knackar Kylie på och räddar dagen.

Jag hittade tyvärr inte det klippet, så jag bjuder istället på Johnny Depps insats i samma serie:Vilken är din favoritgäststjärna eller cameo?

12 kommentarer:

Sara sa...

Eftersom jag just nu kärat ner mig i samtliga geeks i "The Big Bang Theory" så får jag väl säga att Charlie Sheens korta men så roliga cameo där är min favorit just nu. =)

Sara Ödmark sa...

Aha! Den har jag inte sett.

Anonym sa...

Ja, Charlie Sheen i Big Bang Theory var bra.

Jag vet inte vilken gäststjärneinsats jag gillar bäst, men den sämsta är i alla fall Penn & Teller i Babylon 5, där de spelar exakt sig själva under andra namn. Det är möjligen kul om man är tokförtjust i dem, men det är inte jag.

Vänner hade väl några som var helt okej - Bruce Willis var rätt kul där har jag för mig.

Sara Ödmark sa...

Mmm, Vänner hade några uppmärksammade. Det blev ju rätt mycket buzz när Brad Pitt gick in och spelade Rachel-hatare mot dåvarande frun Jennifer också.

Anonym sa...

Cityakuten har väl ändå haft asmånga gästinhopp. Jag såg en ER-trailer med Steve Buscemi i på tv så sent som idag! Jag skulle så gärna vilja komma på flera ER-exempel för att stärka mitt påstående, men jag kan inte komma med nåt bättre än att de varit... asmånga.

Sara Ödmark sa...

Ja, jag skrev lite om det i mitt cityakuteninlägg nyligen, att dom hade en period med en massa specialavsnitt (Ray Liotta, Cynthia Nixon osv).

Anonym sa...

Det var rätt märkligt att se Alan Tyduk (Wash i Firefly och Serenity) som pedofil i CSI, men han är väl inte tillräckligt stor för att räknas som gäststjärna. Det är rätt många halvkända skådisar som spelar skurkar eller offer i de olika CSI-serierna.

Technicolor sa...

För några år sedan visades den kortlivade serien "It's Like, You Know" som var ganska märklig i största allmänhet och mest handlade om hur mycket alla hatade LA. Där spelade Jennifer Grey (hon i Dirty Dancing) typ sig själv fast på nåt slags metaplan. Det var ju... intressant.

Anonym sa...

Taras gästspel i Scrubs tycker jag nog är skönast. Snacka om brud med attityd! Hon känns som sig själv ungefär!

Anonym sa...

Gjorde en gång för Expressen Fredag (då fattar du hur länge sen det var) ett knäck som handlade om hur olika tv-karaktärer gästade varandras serier.

Exempel: Galen i dig (Mad About You). Där jobbade en viss Ursula Buffay i baren som gänget alltid besökte. Hon fick sedan en tvillingsyster i Vänner-Phoebe.

Så det finns ett roligt Vänner-avsnitt för Mad About You-nördar (jag) där Helen Hunts Jamie och hennes kompis Fran hamnar på Central Perk och träffar Phoebe och tror att hon är Ursula.

Det är mitt favvogästinhopp. Men Mad About You såg även till att hamna i Seinfelds korridor och mötte - har jag för mig - Newman och Kramer.

Förlåt längden på denna kommentar!

Och skriv nåt nytt snart, saknar din intelligenta penna, älskade dumburk!

Sara Ödmark sa...

Be aldrig om ursäkt för längden på en kommentar! Jag gillar långa kommentarer och har själv skrivit en del uppsatser i liknande fält.

Tack för komplimangen och skrivuppmaningen också, jag kommer snart med nya inlägg, promise. Just nu skriver jag detta från en kass uppkoppling i Afrika, men så snart jag landat på svensk mark eller hittat en stabilare lina så är jag tillbaka.

linlasj sa...

Depp-cameon var underbar!!!
Måste fundera på vilken är min favvo.
Alfreds inhopp är väl nästan nästan först. Eller?

Hitchkock alltså. Om han stavas så...