måndag, oktober 19, 2009

Här är ditt liv - SVT:s succéflopp

Här är ditt liv har avslutat sin första nypremiärssäsong. Trots god tittning och några höjdarögonblick känns serien i sin helhet som ett hopplöst misslyckande. Om detta kan man säga mycket, men jag nöjer mig med följande konstaterande:
Det måste vara något allvarligt fel på ett program när huvudkritiken mot det dels är att gästerna aldrig får prata till punkt och att det hela tiden skyndas vidare till nästa inslag, dels att intervjuerna är för trista, tempot för lågt och det är för få överraskningsgäster.
Det känns alltså både jäktat och segt. Hur går det ens ihop?

Grundproblemet är dock att ett program som helt bygger på intervjukonst leds av en person som inte kan intervjua.

8 kommentarer:

Swedish Cottage Mafia sa...

Visst. Men som 80-talist har jag aldrig heller begripit mig på Oldsbergs oerhörda (?) popularitet heller - för mig framstår han som en rätt obstinat och självgod gubbe som mest gillar att höra sig själv tala.

Han är lite som Sveriges Jay Leno - vanvettigt överskattad, enkelspårig och lite av en föredetting. Men nånstans där ute finns ett obegripligt stort demografiskt skikt som håller honom kvar i TV.

Sara Ödmark sa...

Aouch, det var hårt. :)

Jag gillar Oldsberg. Han funkar utmärkt i programformat som tex På Spåret, eller annan lekbaserad underhållning. Däremot begriper jag inte hur han fått för sig att han skulle vara journalist, eller ens något i närheten, för maken till urusel intervjuteknik har jag inte sett på länge.

Felet ligger förstås mycket i inställningen - att det ska vara mys- och hyllnings-TV utan egentlig äkthet.

Kristofer sa...

Börjar vi på allvar bli lite reklamkanalskadade? Här är ditt liv är ju ett rätt så långt program utan några pauser (eller har de någon paus? – minns inte). De kommersiella kanalerna har ju blivit rätt duktiga på att "starta om" efter varje reklamavbrott och styckar upp programmen med cliffhangers stup i kvarten.

Kan det bidra till att HÄDL känns lite segt?

Jag vet inte. Men jag håller med om att Oldsberg är suverän i På spåret. Dock inte lika suverän i HÄDL. (ja, jag gillar förkortningen).

Programmet med Svennis var makalöst segt.
Vad tänkte redaktionen egentligen? Hade de helt glömt bort att han inte snackar? Tror också de överskattat tittarnas intresse i Svennis.

Hälsporren sa...

Jag håller med Johan N - och jag är 70-talist. Han är så där "hoho-"trevlig så att det kryper i kroppen på mig.

Men annars är jag mest fascinerad över hur lika han och Martin Dahlin (fotbollsspelaren) är varandra.

Sara Ödmark sa...

Hahaha! Ja. Det är kindbenen.

Mattias sa...

Jag hade enormt förväntningar på Här är ditt liv men är väldigt besviken på resultatet och på hur Oldsberg har hanterat intervjuerna. Jag gillar Oldsberg mycket men i HÄDL har han verkligen inte alls kommit till sin rätt.

Kidnappningarna som borde kunna gå att göra till höjdare har ju varit pinsamma när Oldsberg tror att en lösmustach ska lura skiten ur folk.

Sen har det varit lite märkliga val av gäster som i början av serien inte fick komma till tals.

Jag gillar ju den här typen av program men ska man t ex jämföra med Filip och Fredriks "Ett Herrans liv" så blir Oldsberg och kompani rejält utklassade i sevärdhet, tyvärr.

Sara Ödmark sa...

Ja, kidnappningarna har det varit skämskuddevarning på. Förfärligt.

Nightwood sa...

Programidén är bra. Låt Ika Johannesson vara programledare.