torsdag, oktober 29, 2009

Hundra år av nyhetsförmedling

Från färjan Göta Elfs kantring i Göteborg 1908 till helikopterrånet i Västberga 2009 – Kungliga biblioteket har sammanställt smakprov ur hundra år av nyhetsförmedling på sajten Nyheter. Under rubrikerna händelser, politik, genus, ungdom och brott har biblioteket grävt i sin stora audiovisuella samling och plockat upp allt från "Jitterbug på Liseberg" (1944) till rapporteringen om polismorden i Malexander.

Hör till exempel hur det lät 1938 när Sveriges Radio hade mage att låta en kvinna läsa nyheterna för första gången. Lyssnarna blev så upprörda att Astrid Kindstrand, som hon hette, fick avsluta sin korta karriär som nyhetsuppläsare.

Eller se Aktuellt-inslaget från 1962 där vi får veta allt om raggare. Bland annat att de är ett släkte med "högst ordinärt intresse för motorer men med stora kontaktsvårigheter. Bilen ger dem trygghet och säkerhet i tillvaron."

3 kommentarer:

Ivana sa...

Tack för tipset, nu vet jag precis vad jag ska göra hela natten lång. Det här var klockrent. :)

Nonsensakuten sa...

Min sida. Det här är min sida.
Min avgiftning från nyhetsnarkomanin avbryts härmed.
Tack.

Anonym sa...

Har härmed efter att ha sett inslaget om "RAGGARE" förstått varför jag är som jag är enär båda mina föräldrar var av den sorten som gärna förhöll sig i grupp och ignorerade länsgränserna. Jag själv är idag en "BIKER" som gärna håller mig i grupp och skiter i samhälls gränserna.
\Dennis