måndag, januari 16, 2012

Mina 30 tv-val, del 2

Här finns svar 1-10.

11. En serie som gjorde dig besviken?


Marias barn, julkalendern år 1987. En besvikelse jag väl delar med hela min generation. Annars är det enklaste sättet att göra mig gruvligt besviken att byta ut skådisar i serier. Där kan något som byggts upp över säsonger krossas på en sekund. Serier som gjort sig skyldiga till detta är exempelvis Cityakuten och Dr Quinn.

12. Ett avsnitt du sett mer än fem gånger?

Det är inte så många. Jag ser sällan om särskilda avsnitt, vill helst sträckse serier och jag har aldrig sett en hel serie fler än tre gånger. Men på grund av massiv reprisering förmodligen vissa Vänner-avsnitt. Kanske något Sex and the City, troligen också QI, frågesportprogrammet med Stephen Fry.

13. Favoritserie från barndomen?

"Barndomen" känns som ett vitt begrepp. Det är ju lite skillnad på att vara fyra och att vara tolv. Kan betyda allt från snuttarna av SuperTed i Sköna Söndag till typ Rederiet. Svarar nog ändå En härlig tid (The Wonder years) som jag var väldigt förtjust i. Var dödligt förälskad i Fred Savage.

14. Manlig favoritkaraktär?

Omar i The Wire. Sheldon i The Big Bang Theory. Mikal Hjort i Ingen bor i skogen.

15. Kvinnlig favoritkaraktär?

Alice i The Vicar of Dibley. Snoop i The Wire. Filippa Bark i Robins. (Måste också nämna: Dame Edna Everage.)

16. Guilty pleasure-serier?

Svårtolkat begrepp. Jag tittar på mycket som andra skulle kalla "skräp-tv" men skäms inte för det. Möjligen brottas jag med Biggest Loser (framför allt amerikanska versionen som är mest extrem) som har ett ohälsosamt och rätt otäckt grundkoncept men som ofta genererar stark tv.

17. Favoritminiserie?

Rapport till himlen.

18. Favoritserie som började tidigare än 2000?

Jag väljer att smita undan här och hänvisa till att Vita huset som jag redan uppgett som favoritserie började 1999.

19. Bästa cast?

Vita huset.

20. Favoritkyss?

Av nostalgiskäl får det bli den i Vänner, The one with the prom video, när de precis har tittat på videon och Rachel bara reser sig utan ett ord, går fram till Ross och kysser honom. Den är fin. Ett hedersomnämnande också till alla pionjärkyssar, som Kirk och Uhura i Star Trek (första kyss mellan en afroamerikan och en vit på amerikansk tv) och Micki och Patrik i Rederiet, (första bögkyss i svensk tv-serie).

2 kommentarer:

Aronson sa...

Bytte de ut en skådis i Cityakuten? Det minns inte jag. Vem var det?

Sara Ödmark sa...

Alex, Sams son. De bytte ut honom mellan s.11 och s.12. Det var extra störigt eftersom han var den stora cliffhangern i säsongsfinalen. Säsong 11 slutar med att han rymmer hemifrån under dramatiska former - säsong 12 börjar med att Sam och Luka letar rätt på honom och när de så möts i en tårfylld återförening ÄR DET EN HELT OKÄND UNGE som hon snyftande klamrar sig fast vid. Otroligt irriterande.