tisdag, januari 28, 2014

Barndomen (Varning för nostalgi)

Bloggutmaning365:

VECKA 2 - BARNDOMEN

006. Vad vad populärt när du var liten? 
"Alla barnen"-historier, Silverfang, Champion-tröjor, Nintendo, Trackslistan, viskleken, Turtles, dansa tryckare, Nakna pistolen-filmerna, New Kids on the Block, hästen Milton, under-hökens-vingar-kom, Piggelin, OKEJ, bokmärken, Beverly Hills, Date deo, penntroll, Helt Apropå, Twisted Sisters, allväderstövlar, Doktor Snuggles, hoppa hage, Tetris, Ghostbusters, kassler med ananas, My Little Pony, pärlplattor, Shakin' Fredrik, mockajacka med fransar, Ebba och Didrik, ostmacka och Oboy och mycket, mycket mer.

007. Hur var du som barn? 
Det finns nog lika många svar på det som det finns dagar i barndomen. Populär eller mobbad, munter eller dyster, stillsam eller ute på rackartyg, allt på en gång. Men om man ska vara svepande generell: Jag var en lillgammal besserwisser som läste allt jag kom över.

008. Var det något du gillade som barn som räknades "höra till det andra könet"? 
Oj, vilken komplicerad fråga som tarvar en långt mer djupgående kommentar än jag har tid och kraft till nu. Men jo, jag identifierade mig gärna som "pojkflicka" (så problematiskt ord) eftersom jag umgicks mycket med pojkar, klättrade i träd och inte gillade rosa. Men jag hade väl lika många "tjejiga" egenskaper/attribut och det där med att gå omkring och skryta om att man var så "grabbig" och "bara hade killkompisar" utgår ju bara från gamla stereotypa könsföreställningar där det pojkiga har högre status än det flickiga.

009. Om du fick chansen att gå tillbaka till att vara barn igen, skulle du ta den? 
Hopplöst hypotetisk fråga. Nej, antar jag. Men jag saknar vissa saker med att vara barn (saker som säkert är i efterhand romantiserade, men ändå). Till exempel det jag skrivit om här: Saknad.

010. Tipsa om en lek du lekte som du tycker barn idag borde testa på också.
Vi brukade skriva kedjehistorier ibland, det var roligt. Man skrev några meningar, vek papperet så att bara typ en halv mening syntes för person nummer två att fortsätta på, och så vidare till man kunde läsa upp en färdig, helt osammanhängande "saga" som vi skrattade ihjäl oss åt.

011. Hiss & Diss - Händelser från barndomen. 
Hiss: alla bilsemestrar till Leksand sommarland.
Diss: alla gånger jag kräktes i bilen på bilsemestern till Leksand sommarland.

012. 5 leksaker du tyckte extra mycket om som barn.
1. Böcker.
2. Barbiedockor. (Gjorde ett eget radioprogram som hette "Barbie Show" som spelades in på kassett och som var någon typ av radioteater).
3. TV-spel. (Super Mario Bros.)
4. Kort/sällskapsspel. (Brädspel som Alfapet och Labyrinth och kortspel som... ja vad hette dom? Det fanns ett med bilar som jag var tokig i. Man hade halva leken var och sen utmanade man varann i olika egenskaper hos bilarna. Typ en sa "hästkrafter" och så vann den som hade flest hästkrafter.)
5. Anteckningsblock och penna.


4 kommentarer:

Nilla Tankebubblor sa...

Fint inlägg! Och detta ämnent är ju outtömligt, jag skulle skriva lika mycket till egentligen :-) Nu kom jag på att jag också hade en sådan kassettbandspelare där jag kunde prata in saker. Sjöng med min bror, Jag var också reporter som gjorde intervjuer/ John Pohlman med vädret / JR i Dallas m.m. Kul! Jag har lyssnat på det när jag blev lite äldre men nu är nog de banden borta. Jag har skrivit om vikteckningar en gång i bloggen, vi hade två varianter på det. Ha det så bra. / Nilla

Sara Ödmark sa...

Tack! Och ja, visst är det...

Haha, John Pohlman och JR, dåtidens giganter! Roligt. Vikteckningar gjorde vi också förstås, massor. Jag hade verkligen kunnat skriva fyrtioelva olika lekar. Men det känns som att barn är rätt duktiga på att leka? Och att många lekar överlever rätt länge. Helt otroligt egentligen ju, att samma lekar går i arv så pass mycket.

Kajsa sa...

Alltså, hoppa hage, är inte det populärt längre? Tycker aldrig jag ser hagar eller barn hoppa hage nu för tiden? Det var ju sjukt kul när det begav sig. Jag och de andra som var barn på den tiden fick föräldrarna att måla hagar inom bostadsområdet och vi hängde alltid där. Nu när jag går förbi hos min pappa så är hagarna bortnötta och kidsen verkar inte leka sånt längre.

Sara Ödmark sa...

Hmm, jag vet inte? Har inga egna kids att pejla läget med. Det går säkert i vågor sånt där.