fredag, januari 18, 2008

Vad är en människa?

Den frågan kommer Fredrik Lindström att söka svar på i sitt nya TV-program som startar i Kunskapskanalen i februari. Kunskapskanalen kan kännas som en kanal i periferin, men vill nog stärka sin position med en del starka kort framöver.

Det nya programmet Vad är en människa? kommer att göra alla som saknat det goda samtalet glada. De som tycker att det inte längre ges plats i TV för en redig pratstund mellan människor. Avsnitten är nämligen timslånga och ska bestå av just ett enda sammanhängande samtal, som inte avbryts av några bandade inslag. Ett alternativ för den som tröttnat på den allrådande snuttifieringen och stressat tempo à la Carin 21.30 alltså.

Fredrik Lindström tänker bjuda in hjärnforskare, idéhistoriker och författare och resonera kring frågeställningar som: Vad skiljer människan från andra djur? Kan man vara egoistisk men ändå god? Skulle något annat djur än människan kunna leva efter regeln "man ska gå när det är som roligast"?
- Det här ett program för alla som är intresserade av människan och intresserade av varför man är intresserad av människan, säger Fredrik Lindström själv i ett pressmeddelande.

Jag gillar Fredrik Lindström. Och det här känns som ett format som verkligen passar honom. I Världens modernaste land var han ibland fantastisk, och ibland aningens för förtjust i sin egen röst och sina egna teorier. Han är ju inte direkt programledartypen som ställer sina frågor och väntar på svar, utan broderar istället gärna ut sina egna tankevindlingar. Risken att en timmes djupdiskussion av det här slaget känns pratig, tjatig eller långtråkig är förstås uppenbar, men är det nån som ska få det att funka är det väl Fredrik Lindström.

Vad är en människa? Premiär i Kunskapskanalen onsdag 20 februari kl. 22:00.
Tidigare skrivet om Fredrik Lindström: Låt oss dansa negerjazz, Tack Hjalmar och gänget och navelskådning.
Andra bloggar om: , , .
Bilden föreställer målningen Vad är sanningen? av Nikolaj Nikolajewitsch Ge.

3 kommentarer:

Mattias S sa...

Den här nyheten får mig att rysa av välbehag!

DanielM sa...

Det kan fungera. Men jag har alltid tyckt att just de bandade inslagen i Lindströms produktioner varit fantastiska.

Sara Ödmark sa...

danielm: Jag håller med! Tidsresorna i Världens modernaste land var underbara, till exempel. Det här andas lite lågbudgetproduktion... Men, som sagt, mer plats för samtalet.