torsdag, september 18, 2008

Jurtjyrkogårdsungen - men sen då?

Han är en av dem som skrämt mig och mina generationsfränder allra mest, och skickat ilningar från våra hälar rätt upp i ryggraden vid så lite som skönjandet av en inbillad senkapning. Det blonda håret, det söta ansiktet, den genomonda illviljan. Skalpellen som skär genom baksidan av hälen som om det vore smör. Jag talar förstås om Gage Creed, ungen från Pet Sematary eller Jurtjyrkogården. Men vad hände sen?

Gage Creed spelades av en då knappt 3-årig Miko Hughes som gick vidare till att bli en av Hollywoods flitigast arbetande barnskådisar. Det är till exempel han som är "Boys have a penis, girls have a vagina"-ungen i Kindergarten Cop. Han medverkade också i filmer som Jack the Bear, Wes Craven's New Nightmare, Apollo 13 och Zeus and Roxanne. Men hans största roll efter Pet Sematary är förmodligen den som autistisk pojke mot Bruce Willis i Mercury Rising. Han gästspelade också i TV-serier som Baywatch, Full House, Touched by an Angel och The Nanny. Som nioåring lyckades han även hinna med att släppa två album, till vilka han själv skrivit låtar. Båda plattorna kom samma år, "Miko Hughes" och "Halloween Haunts".

På senare år, det vill säga under det här millenniet, har han haft TV-roller i Roswell, Clockstoppers, Veronica Mars, Cavemen och Boston Public. Han har också gjort filmer som Surf School av Joel Silverman. Förutom skådespeleriet jobbar han på kvällarna som DJ under namnet D.J Cubed, annars spelar han TV-spel och sköter sina husdjur - en katt och 30 000 bin.

Han har inte längre lika sötblond utstrålning som när han var i Jurtjyrkogårdsåldern. I sin inaktiva blogg presenterar han sig med orden I eat babies och med en bild där han klipper sig i tungan med en sax. Som favoritfilm har han listat "porno" och i ett inlägg skriver han om marijuana i matlagning. Myspacesidan är något mer aktiv.

Just nu jobbar han med filmen City of Shoulders and Noses, som beräknas ha premiär nästa år. Han har hunnit bli 22 år och så här ser han ut idag:Tidigare i Vad hände sen-serien: S.O.A.P, Björnes magasin, Dr Quinn, Ensamma hemma, MacGyver, The Wonder Years, Helt apropå och Alf.

7 kommentarer:

Jessika - sa...

Usch, jag avsyr den ungen, i filmen alltså. Urläskig!

Anonym sa...

OM den är! White Chick är en av de roligaste filmerna jag har sett. Men det är ju jag det. Självklart tycker alla olika. Fast den är absolut överskattad! De finns ju vissa som kan varenda replik i hela filmen utantill.

Anonym sa...

sv: Ja, det tycker jag med:) Men med smink kan man ju förändra peroners utseende hur lätt som helst så..

Mårthen sa...

Spännande läsning. Har inte tänkt på honom på mycket länge, men det är klart att man undrat någon enstaka gång.

Dennis Alexis Hellström sa...

Svar: Ja, Ugly Betty är underbar! Klassisk såpopera vs. sitcom! :)

Anonym sa...

Uuh aldrig klarat av att se den filmen.. Kollade däremot på Björnesmagasin klippet du hade upplagt. Precis vad jag behövde nu =)

Anonym sa...

Fy fan, när han skär genom hälsenan. Buäh!