onsdag, december 10, 2008

Sinneslöst på MTV

Vad håller MTV på med egentligen? Vad vill de? Jag saknar en vision, en profil, en tanke. De har slarvat bort sitt ursprung och gått vilse i tafatta försök att hitta en ny nisch.
DN:s Niklas Wahllöf skrev nyligen en krönika om kanalens svek mot de unga. Han räknade upp ett gäng "brunstiga bratprogram" men missade det uslaste av usla i sensationslystnadsskräphögen: Senseless. Har ni sett det? Kanske inte, det förpassas till sändningstider som 01.30-02.00 - och det med all rätt.

Programidén går ut på att en söt tjej ska välja mellan sex killar utan att få se hur de ser ut. Hon får genom diverse sjuka smak-, lukt- och känselövningar skicka hem en och en tills bara vinnaren återstår. De sex männen består av två "duds", två "cruds" och två "studs". "Duds" är expojkvänner som bara är där för att jävlas, "cruds" är tänkta att vara så motbjudande som möjligt (extremt feta, extremt gamla, extremt fula) och det är bara de två "studs" det är meningen att hon ska vilja ha.

Utmaningarna kan bestå av att lukta på männens stjärtskåror, känna på deras bröstvårtor eller slicka deras navlar. I ett avsnitt jag råkade se härom natten skickades en tjej i minimal bikini in i ett kolmörkt rum. Där stod de sex tävlande på led, med särade ben. Tjejen fick sedan krypa mellan männens ben och stanna mitt under dem så att de kunde smiska henne på rumpan med olika redskap. Hon skulle sedan skicka hem den som smiskade osexigast alternativt hade valt "fel" pryl att daska med. En medelålders dvärg med mattpiska, en underklädesmodell med ett ridspö, ett bittert ex med träspade. Det var bland det bisarraste jag någonsin sett, vilket säger en del.

Ändå blev jag inte förvånad. Det känns som att serien är ett typexempel på den inriktning MTV har valt idag. En nypa freakshow, en smula krystad dejting, en stor portion lekprogram med tävlande som förnedrar sig för att få vara med i tv.

Klart att kanalen måste utvecklas, en musikvideo är inte den sensation den var 1981 direkt. Men jag håller med Niklas: Är det verkligen det här ungdomar vill ha? Senseless?

I så fall är jag klart oroad.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vad sjukt! Jag blir seriöst lite konfunderad. Man kan fråga sig vilka det är som ställer upp i såna här program?

Sveriges "Sanningens ögonblick" är väl 5:ans svar på förnedrings-TV. Det sjukaste av allt är att jag funnit mig själv klistrad framför det. Jag har också "råkat se det". Tror vi alla har en sadistisk sida och att skadeglädjen är den enda sanna glädjen, kanske inte bara är en myt? TV sänder det vi vill ha. Det är för jävligt.

Sara Ödmark sa...

Den där tjejen som blev piskad verkade i övrigt helt normal, och såg väldigt generad ut över hela grejen. Fattar heller inte vad hon får ut av att vara med.

Sanningens ögonblick klarar jag inte att se en sekund av, jag tycker det är hemskt. Vrider mig som en ål i TV-soffan av obehag.

Ola Claesson sa...

Jag fick inte MTV förän jag var 20 år och då var jag (misstänker jag) redan för gammal för dem. Däremot ska de ha en eloge för att de sänder underskattade South Park varje dag, i alla fall varje gång jag zappar förbi. I övrigt håller jag med dig och Niklas och var såhärnära att själv skriva ett inlägg om krönikan när jag läste den.

Sara Ödmark sa...

Jag ska erkänna att jag har haft ett utkast liggande i nästan ett år om MTV och dess utveckling, men jag fick en välbehövlig spark i baken av DN-krönikan.

DanielM sa...

Måste bara flika inte att det inte bara är tjejer som har huvudrollen i Senseless, utan även söta pojkar får samma behandling. Men programmet är lika uselt för det.

Sara Ödmark sa...

Yes, det är rätt, det händer att det är söta stackars grabbar också, även om jag aldrig sett det. Grundidén är med tjejer, sen bryter de väl av mönstret då och då med ombytta roller. Märkligt att de inte kör med fler killar, men jag tror det är "crudsens" fel. De tycker väl inte det är lika enkelt/roligt att hitta kvinnliga freaks som vill ställa upp. Det är ju inte riktigt lika accepterat att göra sig lustig över kvinnor som är handikappade, feta eller bara skitfula.

Ola sa...

jag går härmed ut, som föredetta MTV anställd, och ställer mig nu tydligt publikt emot varumärket och allt det numera står för.

Ozjeppe sa...

Glöm inte skitinslaget "Pimp my ride"... vila i frid, kära gamla MTV!