lördag, september 12, 2009

Premiär - Här är ditt liv

Det finns nog en och annan mycket nervös redaktionsmedlem på SVT just nu. Ikväll kidnappar nämligen Ingvar Oldsberg en intet ont anande kändis som ska få se sitt liv passera revy. Många pusselbitar ska klaffa för att direktsändningen ska bli de 90 minuter av chock, skratt och tårar som de hoppas på. Jag pratar förstås om Här är ditt liv, en spännande premiär och tung satsning av SVT.

Jag har skrivit om programformatet ett par gånger förut, och det här är ett utdrag ur ett inlägg från oktober i fjol:

"Här chockas Muhammad Ali så att han nästan vänder och går i dörren, här överraskas en sval Phil Collins av några gatumusikanter och här börjar fotbollsstjärnan Ian Wright gråta hysteriskt vid blotta åsynen av programledare Michael Aspel och hans röda bok.

Det hela började som ett radioprogram i USA 1948 och har sedan dess sänts i tusentals upplagor i flera länder. 1954 var det Helan och Halvans tur att bli lurade in i vad som skulle bli parets enda framträdande i amerikansk TV. Något som inte uppskattades till fullo. Så här sa Stan Laurel efteråt: "[Oliver Hardy] and I were always planning to do something on TV. But we never dreamed that we would make our television debut on an unrehearsed network program... I was damned if I was going to put on a free show for them". Se hur det såg ut här.

Många gäster passerade revy, programmet utvecklades och såldes vidare, och några decennier senare var det megaproducenten Simon Cowell som blev tagen på sängen - mitt under inspelning av American Idol.Programmet med Simon Cowell var stjärnspäckat och krossade också delvis hans image som hård och hjärtlös när ett par funktionshindrade barn dök upp för att tacka honom för all den hjälp han i smyg gett dem och deras kamrater. I slutet kom ett oväntat framträdande av popprinsessan Leona Lewis, tillsammans med operasmörarna i Il Divo.

Den svenska varianten med Lasse Holmqvist sändes 1980-1991. Mest kända ögonblicket därifrån är förmodligen ångesttoppen när Lill-Babs konfronterades med alla sina män, ett möte som skymtar förbi i den här gamla vinjetten från 1985.
Återstår att se vilka klassiska ögonblick som kan skapas framöver."

Här är ditt liv, SVT1 lördagar 20.00.

4 kommentarer:

Marko sa...

Premiären med Mikael Persbrandt var stark. Men var det inte väl ytligt skrapande på huvudpersonen, minns inte om Lasse Holmqvists version var så.
Men måste Ingvar Oldsberg översätta från engelskan, känns inte det väldigt old school...

Nonsensakuten sa...

Att översätta från engelskan kändes verkligen som gamla Här är ditt liv där Holmkvist ständigt spontantolkade sina utländska gäster (dock inte danskarna, vilket jag tycker är roligt; Holmkvist var starkt engagerad i samnordisk television.)
Holmkvist lyckades förmedla mer en känsla av direktsändning och nerv, hur ofta var det inte som hans program drog över tiden med typ en kvart för att någon gäst ville steppa lite extra länge. Han frågade ständigt sin producent om Stockholm ville ge dem mer tid - det ville de alltid. Skulle inte ha funkat i dagens tv-klimat med ett program av den här sorten som flyttar en hel tablå femton minuter.
För detta krävs landskamp eller liknande. Fast det är klart - nu kan man ju kolla vidare på nätet, sådant fanns inte på Holmkvists tid.

Sara Ödmark sa...

Ja, det var lite dåligt tempo. Förmodligen blir det bättre med en annan gäst, när de vågar ta ut svängarna lite mer...

Anonym sa...

l?se hele blog, pretty good