onsdag, mars 07, 2012

Han är Sveriges Stephen Fry

Ett av mina favoritprogram alla kategorier kommer nu i svensk upplaga: QI, den brittiska frågesporten om faktoider ledd av Stephen Fry.

Producerar den svenska varianten gör Snacka om nyheter-producenten Anders Lenhoff och programledare blir Hipp Hipps Johan Wester. Än har programmet inget namn men jag gissar att det är samma projekt som Johan Wester och partnern Anders Jansson testade inför publik i fjol vid namn "Fantasi & Fakta" med panelmedlemmar som Johan Glans, Johanna Koljonen, Anders Jansson, Martin Ingvar och Anna Charlotta Gunnarsson.

Programmet kommer i SVT i höst.

Eftersom jag personligen avgudar Stephen Fry och är en smula förälskad i Alan Davies är jag något skeptisk till att någon kan fylla deras skor. Och vi är väl några stycken som tycker att Sveriges Stephen Fry rent naturligt hellre skulle vara Fredrik Lindström. (Med Erik Haag som Alan Davies, har jag hört förslag om). Men jag tycker om programmet så mycket att det ändå är uppiggande nyheter.Det viktigaste är att man inte fastnar i samma-gamla-panelkomiker-som-alltid-träsket utan vågar tänka lite nytt. Det bästa med QI (förutom Stephen Fry och Alan Davies) är blandningen av vass humor och torftig men upplysande akademisk tyngd.

5 kommentarer:

Johan sa...

Lindström-Haag vore perfa

Lotten Bergman sa...

Fast Johan Wester kommer att bli perfekt – sanna mina ord. (Han kan sjunga också! Jaså hör det inte hit? Nähe, ok då.)

Jonas sa...

Jag har också tänkt på Lindström (http://www.extraallt.com/2009/01/only-quiz-show-that-rhymes-with-stephen.html) men i ärlighetens namn så undrar jag om hans intresseområden kanske enbart är dialekter (svenska), svenskhet ("helt plötsligt skulle alla dricka caffe latte!"), historia (helst svensk) och sjuttiotalsmusik. Det är alltid de grejerna han pratar om. Han koketterar ju nästan med det här att han aldrig varit utanför Europa.
Medan Fry är intresserad av hela världen, av naturvetenskap, av teknik, av litteratur etc.

Sara Ödmark sa...

Johan Wester blir säkert bra, lika bra eller bättre än vad Lindström skulle varit. Men INGEN kan bli som Stephen Fry, INGEN I tell you!

Ludophile sa...

Att ha Haag som Davies är helt feltänkt. Platsen ska innehas av en fantasirik person som saknar viss allmänbildning och som itne skäms för det, inte en absurt egotrippad människa helt renons på talang och begåvning som dessutm inte kan uttala en enda mening utan att salta med tre pausord. Asså, typ, liksom, dårå.